Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στο χαιρετισμό του στη Κομοτηνή στην ημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη Παντού: Οι έξι Εθνικές Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλωσόρισε τους Γιώργο Σταθάκη, πρ.υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Διονύση Τεμπονέρα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και ανέφερε αρχικά:
«Ο σημερινός πρωθυπουργός πριν από τέσσερα χρόνια είχε δεσμευθεί ότι η Ροδόπη θα γίνει το πρότυπο της ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Εναπόκειται σε εσάς τους φορείς και τους πολίτες να αξιολογήσουν την δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού».
Ο βουλευτής συνέχισε λέγοντας «3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ μπορούμε να καταγράψουμε ότι έχουμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς αποεπένδυσης, συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής και κλείσιμο μονάδων όπως πρόσφατα της Palco. Ότι είναι ραγδαία η αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, κρίσιμων κλάδων, όπως η καπνοκαλλιέργεια που εγκαταλείπεται λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής και των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων τροφοδοτώντας την ανεργία και τη μετανάστευση. Ότι ενώ το ΔΠΘ, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, θα μπορούσε να αναπτυχθεί με το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση 6 νέων τμημάτων, σήμερα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, λόγω και της ελάχιστης βάσης που απειλεί τη βιωσιμότητα τμημάτων του. Την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές δομές, όπως ο ΕΦΚΑ, να λειτουργούν υποστελεχωμένες, με ποσοστά κάλυψης 45-50% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες.
3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν διευρυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες, έχει οξυνθεί το δημογραφικό πρόβλημα στην περιοχή και έχει μεγαλώσει η ψαλίδα των περιφερειακών ανισοτήτων».
Όπως σημείωσε ο βουλευτής «οι έξι άξονες του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ 2020 και σήμερα συζητούμε μπορούν να ανακουφίσουν, να επουλώσουν τις πληγές των διαδοχικών κρίσεων. Οι έξι αυτοί άξονες δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή μιας γέφυρας για να περάσουμε και να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της περιοχής με όρους βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής και δικαιοσύνης παντού.
Μία τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση καταθέσαμε για την περιοχή της Θράκης και τη Ροδόπη στη Διακομματική Επιτροπή με συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων και τέσσερις κεντρικούς στόχους:
Η Θράκη ελκυστικός τόπος για να κατοικήσει και να ζει κανείς.
Η Θράκη ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.
Να μετασχηματιστεί η οικονομία της σε οικονομία της γνώσης.
Να αξιοποιήσει τα ισχυρά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, την διασυνοριακότητα και την πολυπολιτισμικότητα».