Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής του έτους 2021, ύψους 41.762.003,56 ευρώ.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται:
• τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα:1.)«Ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων», 2.) Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (Τ.Χ.Σ.) Δήμου Κομοτηνής
• τα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ έργα.
• το ενταγμένο στο Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι έργο, με τίτλο «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Κομοτηνής» κ.α.

Επίσης, υπάρχουν ανοικτές προσκλήσεις, για τις οποίες συντάσσονται μελέτες από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Οπότε δεν αναφέρονται στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα έργα, μελέτες ή εργασίες από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, διότι δεν έχουμε ακόμα εντάξεις.
• Ως εκ τούτου το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, συγχρηματοδοτούμενα έργα, νέα έργα συντηρήσεων οδών (δημοτικών και αγροτικών), συντηρήσεων διδακτηρίων, κοινοχρήστων χώρων και συντηρήσεων κτιρίων ευθύνης Δήμου από ιδίους πόρους και ΣΑΤΑ.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, σε δηλώσεις του έκανε ειδική αναφορά στην παράμετρο εκείνη του τεχνικού προγράμματος που αφορά στα έργα εξυπηρέτησης και καλυτέρευσης της καθημερινότητας του πολίτη στον Δήμο Κομοτηνής. Τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η οικονομική ευρωστία που έχουμε επιτύχει στον Δήμο μας, μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τεχνικά έργα, που συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Έτσι, κατευθύνουμε μεγάλο τμήμα του οικονομικού μας πλεονάσματος στην υλοποίηση έργων στην πόλη και στους οικισμούς, όπως ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις δρόμων, αγροτική οδοποιία, κατασκευή, συντηρήσεις και πιστοποιήσεις παιδικών χαρών. Ομορφαίνουμε με παρεμβάσεις μας την κεντρική πλατεία και το κεντρικό πάρκο της πόλης μας. Συμπληρώνουμε στην κρατική επιχορήγηση μεγάλα ποσά από ίδιους πόρους, προκειμένου να συντηρούμε και να επισκευάζουμε τα σχολικά μας κτήρια. Συντηρούμε και ανακατασκευάζουμε αθλητικούς χώρους, καθώς και κτήρια ευθύνης μας σε πόλη και οικισμούς. Προσπαθούμε, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών μας στο έπακρον το οικονομικό πλεόνασμα που έχουμε επιτύχει και με τεχνικά έργα, πέραν της κοινωνικής μας πολιτικής, στην οποία, ούτως ή άλλως έχουμε στρέψει το μεγάλο μας πολιτικό ενδιαφέρον».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Καρασταύρου δήλωσε: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής του έτους 2021 ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών τόσο βραχυπρόθεσμα, απαντώντας σε θέματα καθημερινότητας, όσο και μακροπρόθεσμα, στοχεύοντας σε έργα μεγάλου βεληνεκούς, μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, απαντώντας στις σχετικές προσκλήσεις χρηματοδότησης. Στόχος μας είναι να φέρουμε κατά το δυνατόν περισσότερα έργα μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου ν’ αναδείξουμε γειτονιές, ν’ αναπλάσουμε περιοχές, να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των συμπολιτών μας. Ο Δήμος Κομοτηνής κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην υλοποίηση προγραμμάτων». Τέλος, πρόσθεσε ότι ο Δήμος αξιοποιεί στο έπακρο τα ταμειακά διαθέσιμά του.