Προβληματισμένη εμφανίζεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής , σχετικά με την απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στην Αλεξανδρούπολη , αλλά και στην εξαγορά της SHELMAN  από προηγούμενη ιδιοκτησία που την οδήγησε σε πτώχευση.

Οσα αναφέρει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η αυγή του 2023 φέρνει δύο γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική της Ροδόπης.

Το πρώτο γεγονός είναι ότι η ΔΕΗ αποφάσισε να κατασκευάσει την μονάδα παραγωγής ρεύματος συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.
Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την Ροδόπη.
Πριν 1,5 χρόνο – όταν η Ρ.Α.Ε. έδωσε άδεια στην ΔΕΗ για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο – πρωτοστατήσαμε στην υπογραφή και αποστολή ψηφίσματος απ’ όλους τους τοπικούς φορείς στον Υπουργό Περιβάλλοντος και στην Διοίκηση της ΔΕΗ με το οποίο τονίζαμε την αναγκαιότητα να γίνει η μονάδα αυτή στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής για να δώσει μια νέα πνοή στην «πεθαμένη» ΒΙ.ΠΕ., ενώ επισημαίναμε και την ανάγκη που υπήρχε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας(500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της και άλλες 100 μόνιμες θέσεις εργασίας όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της) σε μια περιοχή που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.
Όμως όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος το προαναφερθέν ψήφισμα δεν βρήκε θετική ανταπόκριση και η Ροδόπη βγαίνει και πάλι χαμένη.

Η απόφαση της ΔΕΗ όμως και από οικονομικής απόψεως δημιουργεί ερωτηματικά γιατί με τα ίδια χρήματα που προβλέπονται για την επένδυση στην μεν Κομοτηνή όπου ένα μεγάλο μέρος των υποδομών που απατούνται υπάρχουν ήδη η μονάδα θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη εκτός του ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί από το «μηδέν» το ποσοστό κατοχής της ΔΕΗ θα είναι μικρότερο (51%).
Δυστυχώς όμως όλο το χρονικό διάστημα από την ημέρα ανακοίνωσης της Ρ.Α.Ε. μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ και οι τοπικοί άρχοντες και φορείς δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ασκηθεί πίεση τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και την Διοίκηση της ΔΕΗ και περίμενα μοιρολατρικά την απόφαση της ΔΕΗ που δυστυχώς αποδείχτηκε μοιραία για την Ροδόπη.

Το άλλο γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια και πολλούς άγονους πλειστηριασμούς (ηλεκτρονικούς και μη) πουλήθηκε το εργοστάσιο της SHELMAN στη Κομοτηνή Ένα γεγονός που αρχικά χαιρετίζουμε ως θετική εξέλιξη και μας προκαλεί ικανοποίηση αφού μετά πολλά χρόνια είχαν αίσιο τέλος όλες οι προσπάθειες για να επαναλειτουργήσει μια εμβληματική εγχώρια βιομηχανία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Όμως το επιχειρηματικό σχήμα (ALFAWOOD – Τάκας) που πλειοδότησε στον πλειστηριασμό γεννά κάποια ερωτηματικά.
Πως γίνετε αυτoί που οδήγησαν την SHELMAN σε πτώχευση (ALFAWOOD) και αφήνοντας τεράστια χρέη στους εργαζόμενους, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ένα μεγάλο αριθμό δανειστών (τράπεζες, τοπικές επιχειρήσεις), να επανέρχονται τώρα μετά από οκτώ χρόνια και να καταβάλουν το τίμημα του πλειστηριασμού για να πάρουν στα χέρια τους την μονάδα της SHELMAN στη Ροδόπη;

Το άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιοι πρώην εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν να εργαστούν σε ένα εργοδότη που τους διέλυσε την ζωή όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα στην SHELMAN με αποκορύφωμα την πτώχευσή της το 2014;

Υ.Γ. Επειδή πολλοί θα βρεθούν να πουν ότι τότε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η SHELMAN οφείλονταν στην οικονομική κρίση που προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θέλουμε να τους πούμε ότι τα προβλήματα και κατ’ επέκταση και η πτώχευση της γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η βούληση και η θέληση από την μητρική εταιρεία να τα αντιμετωπίσει και να ξεπεραστούν, με τελικό αποτέλεσμα την πτώχευση και την οικονομική καταστροφή δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.