Την Παρασκευή 5/4/2019,η επικεφαλης του Συνδυασμου ΠΟΛΙ-ΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ελενη Λαφτσή και ομάδα υποψηφιων δημοτικών συμβουλων συναντηθηκε με τον Πρύτανη κ. Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβριηλίδου και κ. Φώτη Μάρη, προκειμένου να συζητήσουν τα πολυσύνθετα προβλήματα που απασχολούν τη διοίκηση του Δ.Π.Θ., τις προοπτικές εξέλιξής του, καθώς και τη συμβολή του Δήμου Κομοτηνής στην κατεύθυνση της επίλυσής τους.
Δηλώσαμε τη διαχρονική και επίμονη προσήλωση και στήριξή στο Δ.Π.Θ., καθώς διαδραματίζει πολλαπλούς ,αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους στην περιοχή μας. Πέρα από την ανάδειξή του τα τελευταία χρόνια σε ακαδημαϊκό πυλώνα, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τον οποίο επιβάλλεται να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε ώστε να το καταστήσουμε πνευματικό κέντρο των Βαλκανίων, αποτελεί και την μεγαλύτερη και σοβαρότερη επένδυση που πραγματοποίησε ποτέ η ελληνική πολιτεία στην περιοχή μας.
Επικροτούμε την πρόταση διεύρυνσης του Πανεπιστημίου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας από την διοίκησή του και αφορά την ίδρυση νέων τμημάτων στην Κομοτηνή ,καθώς και σε όλη την χωρική έκταση του Δ.Π.Θ και ζητούμε από το Υπουργείο την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή της.
-Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ότι έχει έλθει πλέον η κατάλληλη στιγμή να τεθεί σε λειτουργία το ήδη ιδρυθέν αγγλόφωνο τμήμα του Παν/μίου, το οποίο θα προσελκύσει νέους ανθρώπους, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.-Θα πρέπει βέβαια να λυθούν βασικά ζητήματα υποδομών, όπως η σύνδεση του Παν/μίου με τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Κομοτηνής, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του που υπολείπεται από τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
-Όσον αφορά την ουσιαστική διασύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, θεωρούμε ότι, πέρα από επι μέρους συνεργασίες, αυτή δεν έχει λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο, τέτοιο που να επιδρά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, όπως συνεργασία του Οικονομικού, Τεχνικού Επιμελητηρίου με τη σχολή Οικονομικών Επιστημών και την Πολυτεχνική Σχολή αντίστοιχα, καθώς και άλλων φορέων με αντικείμενα που άπτονται του επιστημονικού ενδιαφέροντος των σχολών του ΔΠΘ. Οφείλουμε βέβαια να τους συγχαρούμε για το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία που επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση μαθημάτων τα οποία μπορούν ελεύθερα να παρακολουθούν οι συμπολίτες μας, για τη στήριξη του κοινωνικού φροντιστηρίου και πολλές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου και στη στήριξη αδύναμων οικονομικά συνδημοτών.
-Στα πλαίσια της ανάγκης ενσωμάτωσης και όσμωσης του φοιτητικού δυναμικού με την τοπική κοινωνία ,θα πρέπει να καθιερωθεί από το Δήμο ετησίως, εβδομάδα υποδοχής των νεοεισαγόμενων φοιτητών, με διάφορες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και μέρη ιστορικού ,πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ώστε να γνωρίσουν και αγαπήσουν τον τόπο που πρόκειται να ζήσουν ,έστω και μόνο για την περίοδο των φοιτητικών τους χρόνων και να μετατραπούν σε πρεσβευτές της περιοχής. Αισιοδοξία ως προς το μέλλον του ΔΠΘ γεννά βέβαια και η είδηση της άμεσης ανέγερσης του κτιρίου που θα στεγάσει τη σχολή ανθρωπιστικών σπουδών, η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων εκτάσεως 3.500τ.μ στο χώρο παραπλεύρως του ΤΕΦΑ, καθώς και η κρατική χρηματοδότηση ,ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Τονίσαμε επίσης ότι το Παν/μιο πρέπει να αφήσει πίσω του τις διαμάχες που το σημάδεψαν στο παρελθόν και να διευκολυνθεί η διοίκησή του, καθώς και όλο το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό ,με τη βοήθεια των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, να σχεδιάσει και επιτύχει να καταστήσει το ΔΠΘ κέντρο αναφοράς επιστημονικών εξελίξεων με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και τον Δήμο Κομοτηνής. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, αναπτύχθηκε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος που διήρκεσε μια ώρα και πλέον και δεσμευθήκαμε, ότι από όποια θέση και αν βρεθούμε στη νέα διοίκηση του Δήμου, που θα προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, το ΔΠΘ και οι ανάγκες του θα είναι στις προτεραιότητές μας!