Η υποψήφια Βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ελένη Χατζή ήταν παρούσα στην περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορεινή Ροδόπη και επισημαίνει τα παρακάτω:

Περιοδεύσαμε με την κα Ντόρα Μπακογιάννη στα  ορεινά χωριά της Ροδόπης και συνομιλήσαμε με τους κατοίκους για τα προβλήματά τους, αλλά συνομιλήσαμε και με τις γυναίκες για ειδικότερα θέματα και πολιτικές.

Βασικός  πυρήνας του προεκλογικού  μας προγράμματος αποτελούν μέτρα για τη                 σύγχρονη  γυναίκα  και την ελληνική οικογένεια, καθώς η οικογενειακή πολιτική συνδέεται με την κοινωνική πολιτική και τον βαθμό ανάπτυξής της. Η γυναίκα είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας μας. Η ισότητα των φύλων και η οικονομική ανάπτυξη των κρατών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, οι χώρες που επενδύουν στην ισότητα και ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου στον κυβερνητικό σχεδιασμό, τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, προωθούν την ανάπτυξή τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το «εργαλείο» της κατάρτισης προϋπολογισμών με την οπτική του φύλου (gender budgeting), συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των έμφυλων ανισοτήτων και στην ανάπτυξη της χώρας.  Για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων με κεντρικούς άξονες την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, σε ηγετικούς ρόλους και στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.

Επενδύουμε σε προγράμματα που θα ενισχύουν την πρόσβαση των γυναικών σε εκπαιδευτικούς πόρους και ευκαιρίες ανάπτυξης, προάγοντας έτσι την ισότητα ευκαιριών και την ενίσχυση της φωνής τους, την ίση αμοιβή για ίση εργασία, την  προστασία των  δικαιωμάτων  των γυναικών στον χώρο της εργασίας για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη ζωή τους. Επιπλέον θα ενισχύσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλες τις γυναίκες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης ως μέσο ενδυνάμωσης και προοπτικής.

            Η οικογένεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας και πρέπει να διασφαλίζει την ευημερία και την ανάπτυξη όλων των μελών της. Σημαντικό μέτρο δημογραφικής πολιτικής είναι η ενίσχυση με 2000 ευρώ για κάθε παιδί, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ από 1/1/2024 για κάθε παιδί και η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στον τομέα της οικογένειας, θα προωθήσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την οικογενειακή συνοχή και θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε γυναίκες και οικογένειες, όπως η αναμόρφωση του μισθολογίου  των δημοσίων υπαλλήλων με αύξηση της οικογενειακής παροχής στα 70 ευρώ για ένα παιδί, στα 120 για δύο και 170 για τρία παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη για  διασφάλιση  της πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας για τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού υλοποιώντας το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” και δωρεάν προληπτική οδοντιατρική εξέταση  παιδιών 6-12 ετών με το πρόγραμμα Dentist pass, δωρεάν προσωπικός γιατρός, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Μία άλλη σημαντική ενίσχυση για τους νέους στο 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους είναι το Youth Pass, δηλαδή 150 ευρώ τον χρόνο για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες αλλά και για μεταφορέςόπως  και το πρόγραμμα προσιτής στέγης για νέους.

              Στόχος των προγραμμάτων της Κυβέρνησης στις ακριτικές περιοχές είναι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας των περιοχών, η ανάπτυξη της οικονομίας και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Δίνουμε έμφαση σε πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών και καταβάλλουμε  προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ίδρυση νέου υπερυπουργείου που θα ασχολείται με την κοινωνική πολιτική, την πολιτική για την οικογένεια , το δημογραφικό ζήτημα και τη στέγαση.