Mε ερώτησή της στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού , βουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Σοφία Ασημακοπούλου ρωτά εαν θα υπάρξει παρέμβαση  άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθούν τα συστήματα εγγραφής στην Α’ τάξη Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17/03/2025

Της:               Ασημακοπούλου Σοφίας – Χάιδως, Βουλευτού Β’ Πειραιά

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

«Αναγκαία η άμεση παρέμβαση για να ομαλοποιηθεί το σύστημα εγγραφών στην Α’ τάξη των Δημοτικών και στα Νηπιαγωγεία»

Κυρία Υπουργέ,

Οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητριών και των μαθητών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α’ τάξη του Δημοτικού σχολείου, θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 26 Μαρτίου 2025 (Εγκύκλιος με Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.6/24732/Δ1 – 6-3-2025), ενώ οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2025­2026 θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 24 Μαρτίου 2025 (σύμφωνα με την με την Αρ. Πρωτ. Φ.6/23717/Δ1/04-03-2025 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ). Ενώ υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα, αρκετοί γονείς σε όλη τη χώρα βιώνουν μία χαοτική διαδικασία, εξαιτίας – σύμφωνα με τους ίδιους – δυσλειτουργίας, στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και παρά τις προσπάθειες των γονέων στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, αντί να λύνεται το θέμα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, οι γονείς ανησυχούν γιατί η ενημέρωση θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων και φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός του σχολείου επιλογής, λόγω υπεράριθμων μαθητών.

Επίσης, ενώ προβλέπεται από την εγκύκλιο, η υποβολή της αίτησης από τους διευθυντές των σχολείων, οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τους διευθυντές, δεν εμφανίζονται στο σύστημα για τις αποδεχτούν και οι δύο γονείς και να οριστικοποιηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με τις αιτήσεις που υποβάλλονται χωρίς να υπάρχει αυτόματη ανάθεση σχολείου, που ενώ έχουν καταχωρηθεί, δεν τις «βλέπουν» οι διευθυντές στο σύστημά τους. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, αν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, τις περισσότερες φορές, οι πλατφόρμες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ενδεικτικά, αρκετές φορές στην αίτηση δεν αναγράφεται το δεύτερο όνομα ή το επώνυμο του μαθητή ή οι διευθύνσεις που αναγράφουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν είναι ορατές από τα δημόσια σχολεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, και επειδή τα χρονοδιαγράμματα εγγραφών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εγκυκλίους είναι αυστηρά,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σκοπεύετε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθούν τα συστήματα εγγραφής στην Α’ τάξη Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία;

Η ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ