Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς,Οζγκιούρ Φερχάτ, ενημέρωσε τους πολίτες για τις απαντήσεις που έλαβε από τα τέσσερα αρμόδια Υπουργεία, Γεωργίας και Τροφίμων, Μεταφορών και Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εσωτερικών σχετικά με το πρόβλημα της υδροδότησης και τις ελλείψεις στις υποδομές άρδευσης που βασανίζει για χρόνια τους κατοίκους του νομού.

Οι απαντήσεις δόθηκαν αρμοδίως, έπειτα από ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 26 Ιουνίου 2024.

Στις απαντήσεις των Υπουργείων αναφέρεται ότι τα έργα για τα φράγματα του Ιάσμου  και του Ιασίου, αν και είχαν προγραμματιστεί εδώ και χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Περιβαλλοντικές αντιδράσεις σταματούν τα έργα:

Το φράγμα Ιάσμου δεν μπόρεσε να προχωρήσει εξαιτίας των αντιρρήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης. Οι Υπουργοί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι εργασίες από τους αρμόδιους φορείς, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Το έργο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η οποία πλέον υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Πρόοδος στο έργο του φράγματος Ιασίου, αλλά όχι αρκετή

Παρά το γεγονός ότι το φράγμα Ιασίου έχει ολοκληρωθεί και έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη άντληση νερού, οι υποδομές άρδευσης για τις αγροτικές εκτάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατασκευή δικτύου σωληνώσεων για την άρδευση 21.550 στρεμμάτων και 4 σταθμών αντλήσεως νερού, όμως οι περιβαλλοντικές άδειες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Το Υπουργείο Γεωργίας περιμένει ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού:

Το Υπουργείο Γεωργίας, λόγω περιορισμένων εθνικών πόρων, προσανατολίζεται σε ευρωπαϊκά κονδύλια, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βουλευτής, τόνισε ότι η κύρια ευθύνη πέφτει στις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα κονδύλια μέσω προτάσεων έργων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2021-2027, με προϋπολογισμό 47 εκατομμύρια ευρώ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει έργα όπως:

  • Κατασκευή και ενίσχυση υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης.
  • Αντικατάσταση παλιών σωληνώσεων.
  • Κατασκευή νέων υποδομών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού.
  • Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας πόσιμου νερού.

Ο Βουλευτής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των έργων αποθήκευσης νερού και των τεχνητών λιμνών, με το κόστος ενός από αυτά να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, και ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της ξηρασίας, μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων.

Με τις παραπάνω προτάσεις, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική πίεση μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα για την επίλυση των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης.