Το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΑΠ διαθέτει το πρόγραμμα Επιστήμη και Θρησκεία, με Συνολική διάρκεια (σε αριθμό ωρών και αριθμό εβδομάδων): 500/25 και Μέθοδο υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης: Εξ αποστάσεως.
Οι σχέσεις θρησκείας και επιστήμης είναι ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, αλλά σπάνια τυγχάνουν εξειδικευμένης μελέτης. Ως αποτέλεσμα, οι σχετικές διενέξεις και συζητήσεις βρίθουν παρανοήσεων, τόσο σε ιστορικό, όσο και σε φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό επίπεδο. Όπως η πρόσφατη πανδημία έδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο, η επιστήμη συνεχίζει να έχει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Ταυτόχρονα, παρόλη την επιχειρηματολογία περί εκκοσμικευμένης νεωτερικότητας, η θρησκευτική πίστη ανά τον κόσμο όχι μόνο δε φθίνει, αλλά έχει αναζωπυρωθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μελέτη λοιπόν της αλληλεπίδρασης των δυο αυτών ισχυρών συνιστωσών του σύγχρονου πολιτισμού είναι όχι μόνο ενδιαφέρουσα σε διανοητικό επίπεδο, αλλά και επιβεβλημένη.
Το πρόγραμμα «Θρησκεία και Επιστήμη» αποσκοπεί να παρουσιάσει και να μελετήσει την αλληλεπίδραση των Φυσικών Επιστημών και της Θρησκείας, τόσο σε ιστορικό, όσο και σε φιλοσοφικό, θεολογικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο. Η σχετική συζήτηση θα γίνει μέσω πρώτων πηγών, σύγχρονων κειμένων αλλά και χρήσης πρόσφατων ερευνών και μελετών πάνω στο θέμα. Θα μελετηθούν οι σχέσεις θρησκείας και επιστήμης όχι μόνο τον 19ο και 20ο αιώνα, αλλά και κατά τους Βυζαντινούς και Μέσους Χρόνους. Μια πρωτοτυπία του προγράμματος είναι ότι η έμφαση θα δοθεί στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, και όχι στον Προτεσταντισμό ή στον Καθολικισμό, όπως είναι σύνηθες στα περισσότερα προγράμματα.
Απευθύνεται σε Απόφοιτους Πανεπιστημίων με ενδιαφέρον για τις σχέσεις θρησκείας και επιστήμης, όπως εκπαιδευτικοί, ερευνητές, ιερείς, αλλά και σε μέλη της δημόσιας σφαίρας με σχετικό ενδιαφέρον.