Στην Βουλή μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ευριπιδης Στυλιανίδης, με θέμα την  Ελληνοαμερικική Συμφωνία.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η συμφωνία “θωρακίζει την Θράκη και παρακάμπτει το Τουρκικό μονοπώλιο των Στενών”, σημειώνοντας ότι “η ιστορία μας μάς δίδαξε, ότι είναι λάθος να ασκείς εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση”.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Κύριε Πρόεδρε

Αγαπητοί συνάδελφοι

Στα 200 περίπου χρόνια ζωής του Κράτους μας, η Ελλάδα άλλαξε 29 πολιτεύματα και οι Έλληνες έζησαν πολέμους, χρεοκοπίες, εμφύλιους διχασμούς, προσφυγές, δικτατορίες, εθνικές τραγωδίες…

Μόνο μετά το 1974, χάρη στον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή καταφέραμε να ενωθούμε, να συνεννοηθούμε και να προσανατολιστούμε σωστά, επιτυγχάνοντας, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία 47 χρόνια την μακροβιότερη ειρήνη, την πιο στέρεη και ποιοτική Δημοκρατία στην ιστορία μας, την πιο αρραγή εθνική ενότητα, την πιο ανθεκτική κοινωνική συνοχή, την πιο διάχυτη ανάπτυξη για όλους και τον πιο ξεκάθαρο και ασφαλή ευρωατλαντικό προσανατολισμό.

Η ιστορία μας μάς δίδαξε, ότι είναι λάθος να ασκείς εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση.

Αναφορά των επιλογών μας δεν είναι μόνο ο λαός αλλά και το έθνος, κυρίως το έθνος, δηλαδή οι νεκροί και οι αγέννητοι Έλληνες. Οι νεκροί στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας και οι αγέννητοι, τα παιδιά μας, στα οποία χρωστούμε να παραδώσουμε μια πιο μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα από αυτή που εμείς παραλάβαμε.

Γι’ αυτό, όταν κάνουμε επιλογές, η ματιά μας έχουμε χρέος και το λέω προς όλες της πτέρυγες του Κοινοβουλίου, να είναι στραμμένη ΟΧΙ στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

Ενώπιον μιας τέτοιας κρίσιμης εθνικής επιλογής για τα επόμενα χρόνια βρισκόμαστε και σήμερα.

Έχουμε πλήρη συνείδηση, ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι.
Τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα. Υπάρχουν συμφέροντα που είτε συνασπίζονται, είτε συγκρούονται.

Τα συμφέροντα μας τα υπερασπιζόμαστε ιστορικά με τις δικές μας και μόνο δυνάμεις.

Τα δίκαια μας όμως τα εδραιώνουμε με την ισχυροποίηση των διεθνών μας συμμαχιών.

Μια τέτοιου είδους ισχυρή διμερή συμμαχία εγκαθιδρύει η σημερινή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το ίδιο το κείμενο της, εδραιώνεται μια κοινότητα Αξιών «αφοσιωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου».

Η Συμφωνία που κυρώνουμε έχει ξεχωριστή σημασία διότι είναι διμερής και όχι πολυμερής, είναι στοχευμένη και ξεκάθαρη.

Σέβεται τους κανόνες του ΝΑΤΟ, αλλά ξεπερνά τα όρια της εσωτερικής τους ουδετερότητας.

Ο διμερής της χαρακτήρας στέλνει σαφές μήνυμα στην τουρκική διπροσωπία και απαντά σε νεοοθωμανικούς αναθεωρητισμούς που αγνοούν τους βασικούς συμμαχικούς κανόνες, επειδή επαναλαμβάνει ρητά:
«τη σταθερή απόφαση ΗΠΑ και Ελλάδας να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφαση τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια ενέργεια και τη δέσμευση τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Η γραπτή αυτή δέσμευση ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναγνωρίζει ρητά «το σταθεροποιητικό περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, τη συμμαχική της συνέπεια και την από κοινού προσήλωση στα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το δίκαιο της θάλασσας».

Η Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια με την ενεργειακή της διπλωματία, επεδίωξε να επιβάλει στην αγορά της ΕΕ μονοπώλιο τροφοδοσίας ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής της επιρροής.
(Καταθέτω στα πρακτικά σχετικό πίνακα)

Η Τουρκία αντίστοιχα προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μονοπώλιο διέλευσης ενέργειας από τη Ρωσία και την Ασία προς την Ευρώπη και τη Δύση, επιβάλλοντας το ρόλο του «απαραίτητου συμμάχου» που έχει περιθώρια ανοχής στη διπροσωπία και τη συμμαχική ασυνέπεια.
(Καταθέτω σχετικό χάρτη)

Η Ελλάδα αντίθετα δημιουργεί με τις επενδύσεις της σε αγωγούς και πλατφόρμες ένα τρίτο εναλλακτικό δρόμο αποθήκευσης και τροφοδοσίας ενέργειας για την ΕΕ από 12 διαφορετικές χώρες, αξιοποιώντας τον πανίσχυρο ελληνικό εφοπλισμό που κατέχει πάνω από 4.100 πλοία πολλών ειδών, με 570 από αυτά με Ελληνική σημαία , εφαρμόζοντας τους διεθνεις κανόνες ενεργειακής ασφάλειας που προβλέπουν εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικές μορφές και εναλλακτικούς δρόμους ενέργειας.

Αυτό την καθιστά πολύτιμο εγγυητή της ενεργειακής ασφαλειας ακόμα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο νέο αυτό ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάς επενδύει στη συμμαχική της συνέπεια.

Τοποθετείται ξεκάθαρα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Απορρίπτει κάθε είδους τυχοδιωκτισμούς.

Παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο.

Πατάει γερά στη Δύση, απλώνοντας όμως με αξιοπιστία και ειλικρίνεια το χέρι της συνεργασίας προς την Ανατολή, όχι μόνο για λογαριασμό της, αλλά για λογαριασμό όλης της Συμμαχία στην οποία ανήκει.

Η ισχυροποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, αναβαθμίζει γεωπολιτικά το ρόλο της Ελλάδας, αφαιρώντας αυτό το πλεονέκτημα από τους γείτονες μας.

Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ενόπλων μας δυνάμεων.

Μας τοποθετεί πρωταγωνιστικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και προστατεύει τις επενδύσεις μας στην ενεργειακή ασφάλεια, διότι ταυτίζει περισσότερο από το παρελθόν τα συμφέροντα μας με αυτά των συμμάχων μας.

Τέλος η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Θράκη, συνδυασμένη με την παρουσία της FRONTEX και της INTERPOL, σας διαβεβαιώνω ως Θρακιώτης πολιτικός, ότι:

Ενισχύει το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών.

Δημιουργεί τοπική ανάπτυξη.

Μειώνει το country risk συμβάλλοντας στην ανάδειξη της περιοχής σε ιδανικό επενδυτικό προορισμό.

Συμβάλει στη δημογραφική θωράκιση της Θράκης.

Κυρίως όμως με την αναβάθμιση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και την ανάπτυξη της οδικής και σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑΣ και των κάθετων αξόνων, παρακάμπτει για πρώτη φορά το Βόσπορο δημιουργώντας στρατηγικά, ένα μοναδικό By pass που συνδέει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα απευθυνθεί, όχι μόνο στην Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και στον Αμερικανικό λαό δια του Κογκρέσου και της Γερουσίας, να ταυτίσουμε τα εθνικά μας δίκαια με τα συμφέροντα των ισχυρών και να αποδείξουμε, ότι τα κράτη μπορεί να μην έχουν συναισθήματα, αλλά συμφέροντα.
Συναισθήματα όμως έχουν σίγουρα οι λαοί και ο φίλος Αμερικανικός λαός, όπως πολλές φορές μας απέδειξαν οι εκπρόσωποι του στο Καπιτώλιο, ξέρει να σέβεται τις κοινές Αρχές και Αξίες για τις οποίες ο Ελληνισμός παλεύει όχι μόνο 200 αλλά 2.500 χρόνια.

Ψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία, διότι πιστεύουμε και ελπίζουμε, ότι μπορεί να γίνει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια καινούρια εποχή στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα εδραιώσει ένα σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.