Για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και real estate τουρκικών συμφερόντων στην Θράκη μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.

«Δύο λόγια πρώτα για την ιστορία. Αυτή η πρόταση για τα μη κρατικά (σ.σ. Πανεπιστήμια) ξεκίνησε το 1987 από την Νομική Κομοτηνής από τρία άτομα, εμένα, τον Τάσο Αβραντίνη και τον Μανώλη Κοττάκη σε μία δημοσίευση κάναμε εναντίον των εμπνευστών του νόμου Πλαίσιο, η οποία βρήκε το φως της δημοσιότητας στα Επίκαιρα του Γιάννη Μαρίνου», είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Καταθέσαμε την πρόταση μας, μετά από αυτόν τον δημόσιο διάλογο, στην ΝΔ, η οποία αντέδρασε. Μάλιστα υπήρξε και απειλή διαγραφής εναντίον μου τότε διότι υπήρχε μία άλλη αντίληψη», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Εν πάση περιπτώσει με παρέμβαση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υιοθετήθηκε η πρόταση μας προγραμματικά και έφερε η μοίρα το 2001 στην Επιτροπή Αναθεώρησης να είμαι ένας από αυτούς που υπερασπίστηκαν την πρόταση για αναθεώρηση του (σ.σ. άρθρου) 16».

«Φτάσαμε πολύ κοντά, το 2006, 2007 για να αναθεωρήσουμε το 16 γιατί στην αρχή το στήριζε ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την αντίδραση που υπήρχε τότε από τον Κώστα Σημίτη και άλλους εκφραστές του πανεπιστημιακού κατεστημένου δυστυχώς διελύθη εκείνη η αναθεωρητική διαδικασία και δεν φτάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη και το 2019 λόγω της αντίδρασης του Αλέξη Τσίπρα στα μη κρατικά πανεπιστήμια», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

«Είμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία διότι σε συνεργασία που είχαμε και με τον πρώην υπουργό (σ.σ. Παιδείας) τον Κυριάκο Πιερρακάκη και με την βοήθεια βεβαίως του Πρωθυπουργού προωθήθηκε το νομοσχέδιο για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα που ανοίγει τον δρόμο για μία ουσιαστική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που αλλάζει με το νόμο για την λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίου της κυβέρνησης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξήγησε ότι «αυτό που υπήρχε ήταν franchising, δικαιόχρηση, η οποία ουσιαστικά μετά από σχετική οδηγία που είχα υιοθετήσει ως υπουργός Παιδείας αναγνώρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα, όχι όμως τα ακαδημαϊκά. Μετά την απελευθέρωση της εγκατάστασης πιστοποιημένων, ισοτιμημένων Πανεπιστημίων, που ούτως ή άλλως δεχόμαστε τα πτυχία τους στην Ελλάδα, το υπουργείο Παιδείας μπαίνει στον έλεγχο ποιότητος του προγράμματος σπουδών που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να μπει, ήταν μόνο το μητρικό πανεπιστήμιο. Και προχωρούμε σε αναγνώριση του επιστημονικού τίτλου όχι μόνο των εργασιακών δικαιωμάτων».

«51.138 ελληνόπουλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι εξόριστοι επιστήμονες. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε εξόριστους επιστήμονες αναλογικά με τον πληθυσμό της στον πλανήτη και χάνει τεράστια κεφάλαια γιατί θα μπορούσε όχι μόνο να τους επαναπατρίσει σε ένα σημαντικό ποσοστό αλλά να προσελκύσει και άλλους ξένους επιστήμονες, όπως έκανε η Κύπρος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η συνολική διεθνής εκπαιδευτική αγορά ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ την πρώτη δεκαετία του 2000 και αυξάνεται ραγδαία κατά 7% κάθε χρόνο. Περίπου το 2% με 3% δηλαδή του παγκόσμου φοιτητικού πληθυσμού είναι διεθνείς φοιτητές. Εμείς είμαστε απόντες από αυτή την πίτα, ενώ υποτίθεται είμαστε η χώρα της παιδείας και του πολιτισμού και αυτό είναι τραγικό. Είμαστε μία νησίδα εκπαιδευτικής απομόνωσης ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε το πιο σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης διεθνώς λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού μας και λόγω των πολλών χιλιάδων επιστημόνων που αυτή την στιγμή έχουμε διασκορπίσει στα διεθνή μεγάλα πανεπιστήμια για να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αναφορικά με το real estate τουρκικών συμφερόντων στην Θράκη και το γεγονός ότι η Realnews ανέδειξε την προηγούμενη Κυριακή ότι η ΕΥΠ έχει εντοπίσει συγκεκριμένες τουρκικές εταιρίες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Το θέμα έχει μεγάλο βάθος. Έχει παρά πολύ μεγάλο βάθος που δεν φαντάζεστε και αφορά όλες τις παραμεθόριες περιοχές και τις αμυντικές ζώνες. Έχω κάνει μία σχετική κουβέντα και με τον Πρωθυπουργό και πιστεύω ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε ένα αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο σαν αυτό που ίσχυε το 1990, να καταργήσουμε δηλαδή την λογική της έδρας και να επαναφέρουμε την λογική των ελέγχων».

«Όποιος κάνει αγοραπωλησίες στις περιοχές αυτές θα πρέπει να ελέγχεται από πού βρήκε το κεφάλαιο και για ποιον λόγο έρχεται. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων. Θέλουμε όμως στην αυλή του σπιτιού μας να γνωρίζουμε ποιος έρχεται και γιατί έρχεται να εγκατασταθεί. Υπάρχουν πολύ περίεργες εξαγωγές τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσει το κράτος», κατέληξε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.