Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου θα συζητηθούν στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα δύο πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και επιζητούν άμεσα λύση.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής με δύο επίκαιρες ερωτήσεις καλεί τους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή να δώσουν απαντήσεις για το αν θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Αλάν Κογιού, καθώς και το πότε θα ολοκληρωθεί το Φράγμα Ιασίου με την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς νερού.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου θα ζητήσει από την υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, που ζουν επί δεκαετίες στην περιοχή του Αλάν Κογιού υπό άθλιες συνθήκες. Μετά την ολοκλήρωση μάλιστα και του Χωρικού Σχεδίου από τον Δήμο Κομοτηνής η ευθύνη για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης ανήκει πλέον στην κυβέρνηση.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που θα γίνει νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου, ο βουλευτής θα καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ένταξη του έργου στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την υλοποίησή του.

Ενώ για το Φράγμα Ιασίου ο βουλευτής θα ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Νερού, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του Φράγματος Ιασίου. Ένα έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στη Ροδόπη. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος συμπιέζεται αφόρητα από το κόστος παραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια.

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το Φράγμα Ιασίου θα γίνει το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Οικονομικών

Εσωτερικών

 

 

ΘΕΜΑ: «Θα χρηματοδοτήσετε τις μελέτες και τις κατασκευαστικές εργασίες που χρειάζονται για την μετεγκατάσταση των κατοίκων του οικισμού Αλάν Κογιού»;

 

Στις ανατολικές παρυφές της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως βρίσκεται οικισμός γνωστός ως «Αλάν Κογιού», μια έκταση 20 στρεμμάτων όπου είναι εγκατεστημένοι εδώ και δεκαετίες 1500 περίπου Ρομά, που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, μέσα σε μικρούς οικίσκους, παραπήγματα και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, χωρίς να διαθέτουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό σύστημα και άλλες βασικές υποδομές. Η απουσία στοιχειωδών όρων υγιεινής και ασφάλειας στον οικισμό  σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων σε θέματα εκπαίδευσης, εργασίας και ιατρικής πρόληψης, έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν αναγκαστικά αναλφάβητοι, ανειδίκευτοι, άνεργοι, και πάντα εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες όπως παλαιότερα ηπατίτιδα και σήμερα COVID 19.

Εδώ και δεκαετίες εκκρεμεί η λύση του προβλήματος της μετεγκατάστασης των Ρομά της περιοχής σε ένα νέο χώρο, έκτασης 100 στρεμμάτων που αποχαρακτηρίστηκε το 2004 με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, η χωροθέτηση και ο χαρακτηρισμός του ως χώρου μετεγκατάστασης, μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΦΕΚ 52ΑΑΠ/23-02-2012) του Δήμου Κομοτηνής.

Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ειδική Γραμματεία Ρομά βρισκόταν σε συνεχείς συνεννοήσεις με τον Δήμο Κομοτηνής και τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, προκειμένου να εγκριθεί το χωρικό σχέδιο της περιοχής και να καταστεί δυνατή η σταδιακή μετεγκατάσταση. Είχαν δε εξασφαλιστεί από το εθνικό ΠΔΕ κονδύλια για την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των έργων υποδομής, ώστε η έκταση να είναι έτοιμη προς ανέγερση των οικιστικών μονάδων. Λόγω του μεγέθους της έκτασης, δεν κατέστη δυνατόν με διαδικασίες έκτακτων αναγκών να ολοκληρωθεί το χωρικό σχέδιο έως τον Ιούνιο του 2019.

Σήμερα, χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα σε σχέση με τον χώρο, βρίσκεται πλέον υπό έγκριση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής και προβλέπει τις χωροταξικές, πολεοδομικές, ρυμοτομικές, γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, τους χάρτες και  τα διαγράμματα που θα απαιτηθούν για την πολεοδόμησή της περιοχής. Συνεπώς σήμερα είναι πιο  ώριμες οι συνθήκες και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

Όμως οι αναγκαίες μελέτες και κατασκευές των υποδομών οδοποιίας, οδοφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, έργων κοινής ωφέλειας όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι, πρασιές κ.α., καθώς και οι μελέτες και κατασκευές των 280 συνολικά κατοικιών που θα απαιτηθούν, έχουν πολύ υψηλό οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 28.000.000 ευρώ και που αδυνατεί να επωμιστεί η Δημοτική Αρχή.Το γεγονός αυτό επιβάλλει την έγκαιρη πρόβλεψη για ένταξη της υλοποίησης του έργου στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030», προκειμένου να ανευρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουν το εγχείρημα.

Παράλληλα, με την προώθηση της μετεγκατάστασης, είναι επείγουσα και αναγκαία η λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων του οικισμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, και επαγγελματικής κατάρτισης, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, θα βελτιώσουν το βιοτικό τους  επίπεδο και θα συμβάλουν στην κοινωνική τους ένταξη.

 

Επειδή οι κάτοικοι του οικισμού  ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη χώρα και είναι αναγκαία η μετεγκατάστασή τους.

Επειδή με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το Δήμο Κομοτηνής δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης.

Επειδή ο Δήμος της Κομοτηνής δεν είναι σε θέση να αναλάβει το οικονομικό βάρος των μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν.

Επειδή στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» προβλέπονται πόροι για την μετεγκατάσταση αλλά και για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα χρηματοδοτήσουν τις μελέτες και τις κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την μετεγκατάσταση των Ρομά του οικισμού Αλάν Κογιού στην νέα περιοχή που έχει επιλεγεί;
  2. Θα εντάξουν την μετεγκατάσταση των Ρομά της Ροδόπης στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030»;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Θα χρηματοδοτήσετε την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Νερού του Φράγματος Ιασίου, ώστε να λειτουργήσει το Φράγμα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας στη Ροδόπη»;

Το Φράγμα Ιασίου που έχει κατασκευασθεί στην ανατολική λεκάνη της ΠΕ Ροδόπης αποτελεί έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα και είναι βέβαιο ότι η ολοκλήρωση του με την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού, θα συμβάλλει στην σημαντική αύξηση της αγροτικής παραγωγής, στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης της Ροδόπης και του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής.

Η πορεία κατασκευής του Φράγματος Ιασίου, που αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών για την περιοχή μας, χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αφού εγκαινιάστηκε το 2002 και χρειάστηκαν δύο δεκαετίεςγια να φτάσουμε στην  παρούσα φάση στην ολοκλήρωση του τελευταίου κατασκευαστικού τμήματος του έργου που είχε δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2015 από την ΠΑΜΘ. Ενώ σήμερα η λίμνη που έχει  δημιουργηθεί  με την κατασκευή του φράγματος συνολικής χωρητικότητας 22,5 εκατ. κυβικών μέτρων νερού έχει πλέον γεμίσει.

Την ίδια στιγμή η υπό εκπόνηση «Οριστική Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» που περιλαμβάνει υδραυλική μελέτη, καθώς και τις απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες για τον οριστικό σχεδιασμό των δικτύων διανομής νερού (τοπογραφικές μελέτες, γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, γεωλογικές μελέτες κ.λπ.), βαίνει ουσιαστικά προς την ολοκλήρωσή της. Όμως μείζον θέμα σήμερα είναι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού, το κόστος των οποίων μπορεί να προσεγγίσει, ως ύψος προϋπολογισμού, το ποσό των 20 εκ. ευρώ.

Το νερό του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση γεωργικής δεσπόζουσας έκτασης περίπου 26.000 στρ., που αντιστοιχεί σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 21.500 στρ. περίπου (έργα Α΄φάσης) και αφορά στα αγροτεμάχια των αγροκτημάτων Ιασίου, Αρριανών, Εβρένου και Λυκείου, των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης.

Σύμφωνα με τη μελέτη η κατασκευή των δικτύων διανομής και η αξιοποίηση του νερού του φράγματος  θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και βιώσιμων καλλιεργειών  όπως επίσης και στην αναδιάρθρωση άλλων καλλιεργειών στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας, καλλιέργειες που είναι ήδη οικονομικά αποδοτικές και έχουν διέξοδο στην αγορά.

Επιπλέον ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έχει ήδη υποβάλλει αίτημα να προβλεφθεί η σύνδεση με το Φράγμα για την αξιοποίηση νερού προκειμένου για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα  ύδρευσης στον Δήμο.

Επειδή η κατασκευή των δικτύων  διανομής  του νερού ολοκληρώνει το Φράγμα Ιασίου ένα έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη και  δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω αναμονής μετά από δυο δεκαετίες καθυστερήσεων.

Επειδή η αξιοποίηση του νερού  του Φράγματος Ιασίου θα συμβάλλει στην αύξηση της αγροτικής παράγωγης, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και του εισοδήματος των κατοίκων της Ροδόπης.

Επειδή η επένδυση σε έργα υποδομής στο πρωτογενή τομέα μπορούν να συμβάλλουν   στην αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας που πλήττει την χώρα μας και φυσικά την περιοχή μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Είναι στις προθέσεις τους να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευής των Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» βάσει του προϋπολογισμού της οριστικής μελέτης;

2.Σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθενται να εντάξουν το έργο «Κατασκευής των Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου»;

3.Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να επισπεύσουν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Φράγματος Ιασίου;