Η αρχική έμπνευση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ανήκει στον Ελληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
“ΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗΣ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΧΑΡΑΣ” που απευθύνεται σε όλους είπε η Ν.Ζαφειριάδου διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Διάλογος για την Ποίηση από μικρούς και μεγάλους» που εξελίχτηκε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.
Η πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης συναντήθηκαν στην βιβλιοθήκη όπου ακούστηκαν ποιήματα Χαϊκού, η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και προέρχεται από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ποιήματα Χαικού φτιάχνοντας στη συνέχεια την αντίστοιχη εικονογράφηση.