Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης ένας από τους αρχαιότερους συλλόγους στην Κομοτηνή θέλοντας να προβάλει στην κοινωνία της πόλης  και την περιφέρεια  την πολύχρονη συμμετοχή των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου διοργανώνει την εκδήλωση «Ηπειρώτες και εκ Λαϊστης στην Ροδόπη».

Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη .

Στο πρώτο μέρος  η κυρία Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη θα αναλύσει τους Ηπειρώτες της Ροδόπης στον δημόσιο χώρο.

Οι Ηπειρώτες πάνω απ’ όλα υπήρξαν πατριώτες και ευεργέτες. Αρχές τους ήταν η πατρίδα και η Ορθοδοξία. Οι Ηπειρώτες έκτισαν στην κυριολεξία την Ελλάδα με πολλά  παραδείγματα που αφορούν σε ευεργεσίες Ηπειρωτών τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο  με κυριοτερα  αυτών το Ζάππειο Μέγαρο, το Θωρηκτό Αβέρωφ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Ριζάρειο Σχολή, τη Γεννάδιο και πολλά άλλα .Η ιστορική Ηπειρωτική παροικία του Νομού Ροδόπης έχει ζωή σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνων καθώς στα 1940 με 1850 εγκαθίστανται οι πρώτοι Ηπειρώτες στο νομό ως μόνιμοι κάτοικοι της Κομοτηνής. Στην κοινωνία της Κομοτηνής   οι Ηπειρώτες  συμμετέχουν  στην πολιτική, πολιτιστική ,οικονομική ζωή του τόπου από το 1920 μέχρι και σήμερα με τέσσερις (4) Δημάρχους επί δεκαετίες ευεργέτες , δωρητές, συνδρομητές σε διάφορα έργα.Ήταν περίφημοι πετράδες ή δουλγέρηδες,δηλαδή κτίστες επιφανείς και περιζήτητοι οι οποίοι σε όλη τη Βαλκανική και σε όλο το ενιαίο γεωγραφικό τμήμα της Θράκης έως και την Κωνσταντινούπολη ανήγειραν σπίτια εκκλησιές γέφυρες πηγάδια κρήνες σχολεία και διάφορα άλλα δημόσια κτίρια. Η αρχική παρουσία των παλαιών Κομοτηναίων Ηπειρωτών είναι του Μιχαήλ Σούζου του Χατζηκωνσταντή Ζωίδη, του Καστάνια, του Σίτη, του Σκουτέρη, του Ζησιάδη και έπονται οι Μαλιόπουλος, Μουζιόπουλος, Ζωίδης, Λάλας, Δομπόλης και πολλοί άλλοι

 

Στο δεύτερο μέρος η κυρία Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου θα μας μιλήσει για την “Αδελφότητα Λάϊστινων 1926” 

Η κυρία Μαργαρίτοπούλου θα μας αναλύσει για τις μετεκεισίες των Λαϊστινων σε όλη την περίοχη της Ροδόπης .Η Λάιστα είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου με υψόμετρο 1020 μ. και απέχει 80 χλμ από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1580 και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Αποτελούσε την μοναδική κωμόπολη του Ζαγορίου ( ο Λαμπρίδης χαρακτηριστικά ανέφέρε « εις την κωμόπολινΛαϊστης κατοικούσαν περί των 3000 κατοίκων»).Οι Λαϊστινοί ξενιτεύονταν κυρίως στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία. Ο ξενιτεμός των Λαϊστινών άρχισε τη δεκαετία του 1880 και προοδευτικά αυξήθηκε μέχρι το 1928, αλλά και αργότερα.Ένα μικρό ποσοστό Λαϊστινών ασχολούνταν στην ξενιτιά με εμπόριο καπνών και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις( χάνια). Ήταν εύποροι και διαδραμάτιζαν πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή των πόλεων όπου είχαν την έδρα των επιχειρήσεων.Η πλειοψηφία των ξενιτεμένων Λαϊστινών ασχολούνταν με τα επαγγέλματα του εστιάτορα, φούρναρη, ζαχαροπλάστη, κρεοπώλη, τσαγκάρη, παντοπώλη, κ.ά.Σήμερα πολλές οικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς Λαϊστινών, βρίσκονται εγκατεστημένες στην Μακεδονία και Θράκη.

H  εκδήλωση θα γίνει στην Τσάνακλειο Βιβλιοθήκη την Δευτέρα 9 Μαϊου 2022 και ώρα 18:30 .

Στο χώρο θα υπάρχει εκθέση φωτογραφίας με διάφορες φωτογραφίες  από τις ομορφιές της Λάϊστας .