Ψήφισμα φορέων για το το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, συγκάλεσε στο Δημαρχείο Κομοτηνής σύσκεψη φορέων με αντικείμενο συζήτησης το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής.
Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονας, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, Αχμέτ Ιμπράμ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης, Κική Κωνσταντινίδου, ο Εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Νίκος Στεργίου και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, μέσω γραπτού μηνύματος που απέστειλε, καταθέτουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και κατάφωρα άδικη για τα συμφέροντα της τοπικής ανάπτυξης απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να έρθουν στην περιοχή μας από τη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής! Τη  στιγμή, μάλιστα, που αφενός, επιτρέπεται η διέλευση Ελλήνων πολιτών από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας στη Βουλγαρία και αφετέρου, επιλέγεται το τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών ως το μοναδικό συνοριακό πέρασμα προς την Ελλάδα!

Οι επικαλούμενοι λόγοι προς αιτιολόγηση της εν λόγω απόφασης είναι αυτοί της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η αδυναμία, δηλαδή, της Κυβέρνησης να θωρακίσει υγειονομικά τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας με κλιμάκια του ΕΟΔΥ, γίνεται γενεσιουργός αιτία της τροχοπέδης της ανάπτυξης του τόπου μας! Η δημόσια υγεία, δηλαδή, σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, περιφρουρείται επαρκώς με το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, αλλά δε διακυβεύεται επ’ ουδενί από την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στη Βουλγαρία μέσω της Νυμφαίας, ούτε, φυσικά, από το τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, που παραμένει ανοιχτό για όλους!
Με την απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, δίνεται ένα καίριο και τελειωτικό χτύπημα στην ήδη σοβαρά πληττόμενη από την πανδημία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Να σημειωθεί ότι από σήμερα έχουν ξεκινήσει ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων του Νομού, καθώς για πολλούς από τους Βαλκάνιους επισκέπτες μας οι αποστάσεις που θα χρειαστεί να διανύσουν μέχρι να φθάσουν στην περιοχή μας από το τελωνείο του Προμαχώνα είναι αποτρεπτικές ή και απαγορευτικές.
Ζητούμε, λοιπόν, επιτακτικά να ακυρωθεί άμεσα η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση και να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας Κομοτηνής και για τους πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία.
Να σταλεί υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας Κομοτηνής για τη διενέργεια ελέγχων στους εισερχόμενους τουρίστες, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.
Η ανάπτυξη της περιοχής μας, αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, είναι μια υπόθεση που οφείλετε να τη χειριστείτε με ευαισθησία και-κυρίως- σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας Κομοτηνής την πλήττει βάναυσα και-δυστυχώς- ανεπανόρθωτα! Και-παράλληλα- δε συνεισφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον στην υγειονομική θωράκιση της χώρας!
Ευελπιστούμε ότι θα αφουγκραστείτε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και θα διορθώσετε τη λανθασμένη σας αυτή απόφαση, επιδεικνύοντας άμεσα πολιτικά αντανακλαστικά!