
Στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων του Εργαστηρίου ελληνικής ποίησης και έντεχνου λόγου (ΕΠΕΛ) του Δ.Π.Θ. η πέμπτη ομιλία του κύκλου ομιλιών πάνω στο θέμα Η αρχαία ελληνική ποίηση την εποχή του πολέμου θα γίνει διαδικτυακά την Παρασκευή 9.5.2025 στις 7μμ από τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μενέλαο Χριστόπουλο. Θέμα της ομιλίας είναι
Ομόκλινες του εχθρού: αιχμάλωτες πολέμου στο αρχαίο ελληνικό έπος και δράμα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θα εξεταστεί το θέμα της δορίληπτης ομόκλινης που αιχμαλωτίζεται στο πλαίσιο ενός πολέμου, σε συνδυασμό με τις έννοιες της δουλείας, της μετοικεσίας, της ικεσίας, του γάμου και του βιασμού, έννοιες που, όπως προκύπτει, τέμνονται πολλαπλά με την ιδιότητα της ομόκλινης αιχμάλωτης. Ειδικότερα το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε σχέση με τις περιπτώσεις της Ανδρομάχης, της Ελένης, της Μήδειας και της Κασσάνδρας προσπαθώντας να ανασυνθέσουμε μία τυπολογία στην οποία αποτυπώνονται οι ενδιαφέρουσες αποχρώσεις με τις οποίες εμφανίζεται το θέμα αρχικά στο έπος και, κυρίως, στα σωζόμενα δράματα των κλασικών χρόνων.
Ο Μενέλαος Χριστόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Απόφοιτος του τμήματος κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ. με διδακτορικό από τη Σορβόννη κοντά στους μεγάλους φιλολόγους της Γαλλικής σχολής (P.Vidal-Naquet, M. Detienne, N. Loraux, Στ. Γεωργούδη) διετέλεσε μόνιμος ερευνητής στο Κέντρο εκδόσεως έργων Ελλήνων συγγραφέων της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2001 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα, σε πολλές διοικητικές θέσεις και υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας και θρησκείας το οποίο και ίδρυσε το 2004 και έχει οργανώσει μια σειρά από διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων. Διατελεί και Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών ως διάδοχος του αείμνηστου Δ.Ν. Μαρωνίτη το οποίο διοργανώνει τακτικά διεθνή ομηρικά συνέδρια και σεμινάρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της αρχαίας ελληνικής ποίησης, με έμφαση στο έπος και το αττικό δράμα, της θρησκείας και της σχέσης της με την λογοτεχνία και της ύστερης αρχαιότητας. Από τα πολυάριθμα έργα του αναφέρονται ενδεικτικά: Οι θεότητες της μουσικής στην ομηρική και αρχαϊκή ποίηση, Πλουτάρχου Γρύλλος, Θαλασσινά επεισόδια της Οδύσσειας, Εἰς Ποσειδῶνα, , Διογένους Λαερτίου Ιππαρχία, Μυθικά θέματα με δραματικό προσωπείο, Μιμήσεις πράξεων, Όψεις της Ελένης στο έπος και στο δράμα, Ομηρικά επιγράμματα κ.άλ. Τελευταία επιδίδεται στη συγγραφή και λογοτεχνικών βιβλίων με ιδιαίτερη επιτυχία.
Σύνδεσμος της ομιλίας:
Meeting ID: 315 664 940 274
Passcode: Qd7FZ2TJ
Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου
Καθηγήτρια Φλώρα Π. Μανακίδου
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Εργαστηρίου υπάρχει η ιστοσελίδα https://wopolis.helit.duth.gr/