Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ημερίδα, με βασικό θέμα την Ασφάλεια και την Προστασία δεδομένων στις μεταφορές, σε συνεργασία με την Ερευνητική Υποδομή EN.I.R.I.S.S.T. (Intelligent Research Infrastructure for Shipping, SupplyChain, Transport and Logistics).
Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ, κ. Αντώνης Γραβάνης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ, κ. Δημήτριος Δημητρίου.
Στην πρώτη ενότητα του πάνελ συζητήσεων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Αντώνιος Γραβάνης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Δ.Π.Θ., κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου, κ. Παντελής Σκλιάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, η εκπρόσωπος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κα Κυριακή Κωνσταντινίδου, ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Α.Μ.Θ., κ. Χρήστος Γιορδαμλής, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ροδόπης, κ. Amedeo Catti και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ., κ. Δημήτριος Δημητρίου.
Το θέμα της συζήτησης ήταν η κρίση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και η ανάγκη διαχείρισης δεδομένων. Οι συμμετέχοντες στην στρογγυλή τράπεζα τοποθετήθηκαν, αναφερόμενοι στη σημασία ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία.
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης έγινε παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου EN.I.R.I.S.S.T , το οποίο αποτελεί Υποέργο του Δ.Π.Θ., από την κα Μαρία Σαρτζετάκη, Επίκουρο Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., από την κα Αρίστη Καραγκούνη, Ερευνήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ, και τον κ. Κωνσταντίνο Νάσια, Συνεργάτη της δομής E.N.I.R.I.S.S.T.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Αδιαμφισβήτητα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οφείλουμε όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα στελέχη λήψης αποφάσεων, να προβούμε στο σχεδιασμό μιας ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, η περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα, θα μπορέσει, με μεθοδικά και στοχευμένα βήματα, να αποτελέσει έναν κόμβο μεταφορών και κέντρου logistics, και να δώσει άλλη πνοή στην περιοχή.
Η ιδιαίτερη θέση της, τα γεωγραφικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της καθώς και οι ισχυρές συνεργασίες φορέων και κοινωνικών εταίρων μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας κόμβο ενός οικοσυστήματος αλυσίδας εφοδιασμού.
Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να τονίσω τη σπουδαιότητα της συνεργασίας του Επιμελητηρίου μας με το Δ.Π.Θ και συγκεκριμένα με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, με το οποίο μάλιστα έχουμε υπογράψει και Μνημόνιο Συνεργασίας.
Η συστηματική διασύνδεση πανεπιστημίου, έρευνας και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη και με πολλαπλά οφέλη για το επιχειρείν, τους νέους επιστήμονες, καθώς και την οικονομική ευημερία του τόπου.
Η διασύνδεση των επιχειρήσεων, ειδικά των βιομηχανιών, με την έρευνα, μέσω μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, διδακτορικής αλλά και μεταδιδακτορικής έρευνας, η άμεση διασύνδεση των φοιτητών με τις επιχειρήσεις και η διενέργεια επιμορφωτικών προγραμμάτων προς τις επιχειρήσεις για τη διαρκή βελτίωσή τους, είναι κάποιες από τις δράσεις οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν την οικονομική και αναπτυξιακή τάση του τόπου.»