Γνώστης της ιστορίας της Κομοτηνής ο Κώστας Κατσιμίγας απευθύνει έκκληση για την διάσωση ενός από τα τελευταία προσφυγικά αρχοντόσπιτα που βρίσκεται στην οδό Ζυμβρακάκη. Το σπίτι εδώ και χρόνια δεν είναι κατοικήσιμο, με την πρόταση για διάσωση να βρίσκει οπαδούς  στα κοινωνικά δίκτυα όπου  έγινε και  η δημοσίευση.

Το μήνυμα του Κώστα Κατσιμίγα.

Το ξέρουμε όλοι. Βρίσκεται στην οδό Ζυμβρακάκη  25. Ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο προσφυγικό αρχοντόσπιτο της Κομοτηνής φτιαγμένο από ξύλα, ωμά τούβλα (κερπίτσια) και με μεράκι.

Εγκαταλειμμένο και ακατοίκητο σήμερα, κατάλληλο μόνο για να ανεχθεί μπροστά του τους κάδους αποκομιδής σκουπιδιών. Το κτίριο βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση. Ανήκει σε ιδιώτες.

Κάνω έκκληση στον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, γνωστό για την ευαισθησία του, αλλά και στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων της Κομοτηνής:

Το κτίριο να αποκτηθεί από τον Δήμο, να αναστηλωθεί και να γίνει μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού. Να εγκαινιαστεί σε δύο χρόνια, το 2023, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (23 Ιουλιου 1923). Ίσως η Κομοτηνή να είναι η μόνη πόλη που δεν έχει τέτοιο μουσείο. Μια πόλη που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είμαστε προσφυγικής καταγωγής!!!