Ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη η Εσπερίδα για την ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΤΝ).
Η αίθουσα του ξενοδοχείου Grecotel/Εγνατία γέμισε και οι διοργανωτές ικανοποίησαν το ενδιαφέρον του κόσμου αμέσως, αφού την Εσπερίδα δεν άνοιξε άνθρωπος, αλλά το ανθρωποειδές ΣΟΦΙΑ, «η οποία» προσδιόρισε τον «εαυτό της» μέσα στον κόσμο των ανθρώπων και πώς ακόμη και οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να εμπλουτιστούν και βελτιωθούν με τη χρήση της ΤΝ.
Με την έλευσή του το λόγο έλαβε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, τόνισε ότι η ΤΝ είναι και οφείλει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου, αναφέροντας ότι το AI Act της ΕΕ θεσπίστηκε για τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν. Για αυτό και επέστησε την προσοχή στους Κανόνες για τις εφαρμογές και τη μελλοντική της χρήση.
Συγκεκριμένα παραδείγματα έδωσαν με μία σειρά ειδικών τοποθετήσεων ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπ. Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, η Υφυπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κ. Όμηρος Τσάπαλος.
Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων & Κέντρων για την UNESCO, κ. Μαίρη Μαρούλη Ζηλεμένου, στην τοποθέτησή της έδωσε το πλαίσιο ενδιαφέροντος της UNESCO ως παγκόσμιου Οργανισμού, καθώς και σε ελλαδικό επίπεδο, γύρω από τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τον πολιτισμό του και πώς όλο αυτό το πλαίσιο μπορεί να αλληλεπιδρά με την ΤΝ.
Ο κ. Φάνης Κωφίδης, πρόεδρος του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ, που είχε την πρωτοβουλία για τη Διοργάνωση της Εκδήλωσης, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές, τους καλεσμένους, τους υποστηρικτές και το ευρύ κοινό που προσήλθε, εστίασε στις τεράστιες ευκαιρίες αλλά και ερωτήματα που εγείρονται από τη χρήση της υπερεξελιγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης για τον άνθρωπο τόσο ως άτομο με Λογική και Συναισθήματα, όσο και στις υποθέσεις μιας Δημοκρατικής Κοινωνίας που αφορούν τους τρεις βασικούς της πυλώνες, δηλαδή την Ασφάλεια, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομία.
Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών κ. Τάσος Χρηστακάκης, πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αλεξανδρούπολης και η κ. Αντιγόνη Ωραιοπούλου, αντιπρόεδρος της Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS, στο χαιρετισμό τους τόνισαν ορισμένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που εγείρονται γύρω από την ΤΝ, όπως η προσφορά και ευθύνη στη χρήση της υψηλής τεχνολογίας σε θέματα επιστήμης και ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας σε όλα τα στάδια και ηλικίες των ατόμων μιας κοινωνίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ελλάδας του Διεθνούς Ρόταρυ κ. Γιώργος Χριστοφορίδηςόπως και ο εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ HJ20 Ορφέας Κομοτηνής, κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις της πλειάδας των Ακαδημαϊκών, οι οποίοι, από το ξεχωριστό τους αντικείμενο ο καθένας, έδωσαν πολλά ερεθίσματα για το τι μπορεί να προσφέρει η ΤΝ στον άνθρωπο και την εξέλιξή του.
Το δεύτερο Μέρος της Εσπερίδας οι συμμετέχοντες του πρώτου μέρους έκατσαν σε ένα φόρουμ/πάνελ άμεσης και διαλογικής μεταξύ τους συζήτηση υπό το συντονισμό και αρχικές ερωτήσεις του κ. Φάνη Κωφίδη. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένες περιγραφές και δυνατότητες της ΤΝ θετικότατη εντύπωση έκανε η γλωσσολόγος /επικοινωνιολόγος και γνωστή στη χώρα και στο εξωτερικό ως παρουσιάστρια του ανθρωποειδούς Σοφία, κ. Ανδριάννα Μανέττα, καθώς και η κ. Δήμητρα Γιορδαμλή, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων της ΠΡΙΣΜΑ electronics ΑΒΕΕ, η οποία έδωσε με σαφήνεια μηνύματα της Επιχειρηματικής ΤΝ με ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, αλλά και ένα δείγμα πολλής ουσίας τηρώντας μάλιστα το χρόνο ομιλίας.
Η Εσπερίδα προσέφερε πολύπλευρα ερεθίσματα και στοιχεία που προετοιμάζουν καλύτερα τον κόσμο γι’ αυτά που έχουμε μπροστά μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όσο υπάρχουν ανθρώπινοι θεσμικοί κανόνες, δεν μπορεί να απολυτοποιείται ούτε να δαιμονοποιείται. Όπως τόνισε στο κλείσιμο της Εσπερίδας ο πρόεδρος του ΕΑΝΟΣ Φάνης Κωφίδης, τα πάντα τελικά είναι θέμα υπεύθυνης και διαφανούς χρήσης από τον άνθρωπο. Ακόμη και στην περίπτωση που η Τεχνητή Νοημοσύνη φτάσει στο σημείο να έχει «δική της» ανεξάρτητη Σκέψη, με «δική της« Βούληση και Συμπεριφορά.