Συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ για την αναστολή λειτουργίας των Π.Ε. Ιατρείων της Ροδόπης και ιδιαίτερα εκείνων του ορεινού όγκου.

Ο Ιλχάν Αχμέτ έθεσε επιτακτικά με επίκαιρη ερώτηση τα ζητήματα στην Βουλή, αλλά…

Δεν νοσεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Ροδόπη κατά την κ. Μίνα Γκάγκα !

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στην προσπάθεια της σήμερα να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων του νομού Ροδόπης και ειδικότερα εκείνων του ορεινού όγκου, εξομοίωσε  ούτε λίγο ούτε πολύ τα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου με Περιφερειακά Ιατρεία(!), υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μπορούν να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών του ορεινού όγκου!

Σε συνέχεια της προσπάθειας ωραιοποίησης της κατάστασης, η αναπληρωτής υπουργός βρήκε μικρή την απόσταση που χωρίζει την Φιλλύρα από τις Σάπες «και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος ταλαιπωρίας από το γεγονός ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Φιλλύρας λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο»…

Αγνοεί, προφανώς η αναπληρωτής υπουργός, ότι η Οργάνη και ο Κέχρος απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από την Φιλλύρα και τις Σάπες και ότι η υγεία των πολιτών που επιμένουν να ζουν ακόμα παρά τις αντιξοότητες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, δεν είναι λιγότερο σημαντική και πολύτιμη από την υγεία των υπολοίπων πολιτών που έχουν αμεσότερη  πρόσβαση σε δομές υγείας.

Κατά τα άλλα η κ. Γκάγκα, έφτασε μέχρι …την Αμερική για να δικαιολογήσει την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρειών σε συνθήκης έξαρσης της πανδημίας και επιβάρυνσής τους με περιστατικά της covid 19, ενώ είπε παράλληλα, υποστήριξε ότι θα επανέλθει η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων εντός δέκα ημερών, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό το δεκαήμερο έχει παρέλθει ήδη από την εφαρμογή της απόφασης αναστολής ή βρίσκεται μπροστά μας.

Ανέφερε επίσης η κ. Γκάγκα στην απάντησή της, ότι το αριθμητικό έλλειμμα του μόνιμου προσωπικού των νοσοκομείων αναπληρώνεται από τα Περιφερειακά Ιατρεία, χωρίς όμως να απολογηθεί για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι του ΕΣΥ που οδήγησε τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους στην σημερινή δραματική εικόνα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο βουλευτής Ροδόπης έθιξε και το ζήτημα των μετακινήσεων γιατρών από το νοσοκομείο Κομοτηνής, με έμφαση στην πρόσφατη απόφαση μετακίνησης των αναισθησιολόγων που προκάλεσε έκρηξη αγανάκτησης στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Υπήρξε η δέσμευση του Ιλχάν Αχμέτ ότι μετά την κατάθεση ερώτησης για το συγκεκριμένο ζήτημα θα επανέλθει με επίκαιρη ερώτηση, εφόσον δεν αχθεί το πρόβλημα σε άμεση και δίκαιη επίλυσή του.


 

Επίκαιρη Ερώτηση

 ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη Αθανάσιο

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη και αντικοινωνική η αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

 

Με την απόφαση 44770/27-10-2021 της 4ης ΥΠΕ τίθενται σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία στους νομούς Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου.

Η παραπάνω απόφαση θίγει σημαντικά και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που έχουν καθημερινές ανάγκες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικής ιατρικής και άλλων ιατρικών υπηρεσιών.

Απενεργοποιεί, επίσης, και πολλά ακόμα Περιφερειακά Ιατρεία σε δεκάδες απομακρυσμένους οικισμούς που βρίσκονται και στους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ειδικότερα, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φιλλύρας λειτουργεί πλέον αποκλειστικά ως εμβολιαστικό κέντρο και δεν καλύπτει άλλες ιατρικές ανάγκες δημοτών του δήμου Αρριανών.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Πότε θα αποκατασταθεί οριστικά και αμετάκλητα η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων της Ροδόπης;

Β) Με ποια λογική αποστερείτε από χιλιάδες πολίτες οποιαδήποτε πρόσβαση σε δομές υγείας στους ορεινούς οικισμούς του δήμου Αρριανών, όπου το μοναδικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φιλύρας λειτουργεί αποκλειστικά ως εμβολιαστικό κέντρο, την στιγμή που οι κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες αναμένεται να δυσχεράνουν περαιτέρω την προσέγγισή τους προς τα αστικά κέντρα όπου λειτουργούν οι δομές υγείας της Π.Ε. Ροδόπης;

 

Ο Επερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ