Aπάντηση έλαβε ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τον  πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ι. Λιανό στη ερώτηση με θέμα τις ακριβές χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, το κόστος των οποίων υπερβαίνει κάθε λογική και μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 45% των συμβολαίων κινητής έχει χρέωση πάνω από 60 ευρώ το μήνα (με 60 ευρώ αγοράζεις 6GB), όταν στην Ιρλανδία παρέχονται απεριόριστα δεδομένα, sms και λεπτά ομιλίας με 12,99 ευρώ το μήνα!

Η απάντηση του κ. Λιανού είναι εξόχως αποκαλυπτική για την λειτουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών στην Ελλάδα, αφού σε ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν και πλήρωσε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα που επανέλαβε ουσιαστικά την άποψη ότι ο ανταγωνισμός των παρόχων κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δεν έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει έλεγχο καθώς αυτή ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Είναι χαρακτηριστικό όμως το γεγονός ότι όπως αναφέρεται και στην ερώτηση των δύο βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής “ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές, την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 ΣΛΕΕ) και τη συγκέντρωση μεταξύ επιχειρήσεων, δεν της έχει παραχωρηθεί αρμοδιότητα για να ελέγξει και να πατάξει τις πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές στον τομέα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας!

Ακολουθεί η ερώτηση

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη
Θέμα: Θα συνεχίσουν οι πολίτες να χρυσοπληρώνουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;
Σύμφωνα με μελέτη που κοινοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ σε σχέση με το κόστος παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου.
Ειδικότερα από τη μελέτη προκύπτει ότι η Ελλάδα:
Είναι η ακριβότερη χώρα σε πρόγραμμα με 2,5,10 και 20GB, απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα
•Είναι η μόνη χώρα που με 30 ευρώ χρέωση για 1000 λεπτά ομιλίας δεν προσφέρει καθόλου(!) GB
•Πληρώνει 6 φορές παραπάνω για υποστήριξη συνεχούς ροής βίντεο HD σε σύγκριση πχ με την Ολλανδία
•Για χρέωση 20 ευρώ παρέχει 2,6GB, 300 λεπτά ομιλίας και 500 sms, όταν σε όλες τις άλλες αγορές με τα 20 ευρώ παρέχονται 20GB και απεριόριστα sms και χρόνος ομιλίας και σε αρκετές χώρες, με κόστος 20-40 ευρώ παρέχεται απεριόριστος όγκος δεδομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 45% των συμβολαίων κινητής έχει χρέωση πάνω από 60 ευρώ το μήνα (με 60 ευρώ αγοράζεις 6GB), όταν στην Ιρλανδία παρέχονται απεριόριστα δεδομένα, sms και λεπτά ομιλίας με 12,99 ευρώ το μήνα!
Παρά τις προφάσεις των εταιρειών ότι το κόστος είναι υψηλό για τους καταναλωτές λόγω της υψηλής φορολογίας, του υψηλού επιπέδου τιμών καταναλωτή, της μικρής πληθυσμιακής πυκνότητας, του μεγάλου μεριδίου αγροτικού πληθυσμού και των εδαφικών χαρακτηριστικών της χώρας, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί καταρρίπτονται στη μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να υπερασπιστεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και να επιβάλλει εξορθολογισμό των χρεώσεων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού) δεδομένου ότι:
•Ο πρωθυπουργός στις 6/12/2019 επικοινώνησε τη «δέσμευση» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για μειώσεις χρεώσεων στη χρήση δεδομένων, οι οποίες περιορίστηκαν σε προωθητικές ενέργειες περιορισμένης διάρκειας (περίοδος εορτών) και δεν εφαρμόστηκαν παγίως
•Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζήτησε στις 16/3/2020 από τις εταιρείες τεχνολογίας να παράσχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας για την περίοδο της πανδημίας, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα
•Παρά την έκκληση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 13 Μαρτίου προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δώσουν δωρεάν χρόνο ομιλίας, δεδομένα και υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική πρόσβαση λόγω κορωνοϊού, αυτό μεταφράστηκε σε προσφορές περιορισμένης διάρκειας και εύρους και από τις τρεις εταιρείες.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι, σταθερά από το 2015, ουραγός της ΕΕ ως προς τη συνδεσιμότητα, η οποία μετρά την ανταγωνιστικότητα των κρατών ως προς τα επίπεδα τιμών και το ποσοστό σταθερής και κινητής ευρυζωνικής κάλυψης.
Ο μικρός αριθμός εταιρειών, η συμφωνία κοινής χρήσης δικτύου από τις δύο από τις τρεις εταιρείες και οι φραγμοί εισόδου νέων εταιρειών λόγω των όρων της διενεργούμενης δημοπρασίας εμποδίζουν τον ανταγωνισμό εις βάρος των καταναλωτών.
Ενόψει της διενεργούμενης διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να συστήσει στην ΕΕΤΤ να τροποποιήσει τους όρους της δημοπρασίας και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για είσοδο νέων παικτών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ήτοι:
•Δέσμευση φάσματος συχνοτήτων για νεοεισερχόμενο ανταγωνιστή,
•Προσωρινή υποχρέωση εθνικής περιαγωγής
•Παράταση υποχρέωσης εκπλήρωσης κριτήριων ανάπτυξης
•Υψηλότερο όριο φάσματος στη ζώνη 3440-3800 για νέες εταιρείες, με περιορισμό στο μέγιστο φάσμα που χορηγείται ανά πάροχο στις ζώνες 700 MHz, 2100MHz και 3440-3800MHz.
Επειδή η απεριόριστη χρήση δεδομένων καθίσταται επιτακτική σε μια περίοδο που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία γίνεται αναγκαιότητα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
Επειδή, λόγω της δεκαετούς κρίσης αρκετά νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ευρυζωνική σύνδεση, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ’ αποστάσεως, δημιουργώντας ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση
Επειδή η ΕΕΤΤ θέτει τους όρους για τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων και έχει την αρμοδιότητα (οδηγία 2018/1972) να κάνει έρευνα και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χρεώσεων πρόσβασης, εφ’ όσον θεωρεί ότι περιορίζεται ο ανταγωνισμός ή δημιουργούνται περιοριστικές συνθήκες για την είσοδο νέων εταιρειών,
Επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παρήγγειλε τη μελέτη, έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές, την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 ΣΛΕΕ) και τη συγκέντρωση μεταξύ επιχειρήσεων,
Επειδή το κόστος για τη χρήση υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά υψηλό,
Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
1.Σκοπεύουν να ζητήσουν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πάγια μείωση των χρεώσεων και, αν εκ νέου αγνοηθούν, να επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών λιανικής για τη χρήση υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου;
2.Προτίθενται να αναθέσουν αρμοδιότητες ελέγχου της εν λόγω αγοράς (εκτός από την ΕΕΤΤ) και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;
3.Θα αναθεωρήσουν τους όρους της δημοπρασίας, ώστε να δώσουν κίνητρα για την απόκτηση ραδιοσυχνοτήτων στη δημοπρασία από νέες εταιρείες και να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών;
4.Θα επιβάλλουν την ανάπτυξη του δικτύου 5G χωρίς κοινή ανάπτυξη και χρήση δικτύων, όπως ζητούν οι εταιρείες για να αποφύγουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Κατρίνης
Αχμέτ Ιλχάν