ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: « Η Αριστερά δεν διέθετε ποτέ στην ιστορία της οσφυοκάμπτες»
-
- Ι.Α: «Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Φερχάτ. Εγώ μάχομαι για την χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση της Μειονότητας»
- Π. Χρηστίδης : «Ο Ιλχάν Αχμέτ έχει δώσει με όλη του την πορεία, με την παρουσία του μέσα στη Βουλή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και επομένως μαθήματα εμείς δεν δεχόμαστε»
- Π. Δουδωνής: «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως ένα δημοκρατικό πατριωτικό κόμμα, θέλουμε μια ελεύθερη και ακηδεμόνευτη θρησκευτική μειονότητα»
- Με 227 ψήφους υπέρ άρθηκε η ασυλία του κ. Φερχάτ από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της ασυλίας, απέναντι στην επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη
Να βγει από την πολιτική του αφάνεια και το κοινοβουλευτικό περιθώριο στο οποίο βρίσκεται επιχείρησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Φερχάτ Οζγκιούρ, με επίθεση που εξαπέλυσε κατά του συναδέλφου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, από το βήμα της Βουλής, συνδέοντας τον με ποινική του υπόθεση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου της Κομοτηνής, για την οποία τελικά άρθηκε η ασυλία του με την συντριπτική πλειοψηφία των 227 ψήφων σε σύνολο 263 παρόντων βουλευτών.
Ο κ. Φερχάτ από υπόλογος για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου για την οποία θα οδηγηθεί στον φυσικό του δικαστή, όπως συμβαίνει με τον κάθε πολίτη σε αυτή την χώρα, εμφανίστηκε τιμητής των πάντων στην Θράκη, προβαίνοντας σε υποδείξεις σε άλλο κόμμα (εν προκειμένω στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), ότι θα είναι συνυπεύθυνο με τον Ιλχάν Αχμέτ αν δεν τον καταγγείλει (!) για το γεγονός ότι εκείνος κάνει likes(!) σε κείμενα του μηνυτή του, πράγμα που αποδεικνύει, πάντα κατά τον ίδιο, «την αγαστή συνεργασία μαζί του»…
Στην συνέχεια ευχαρίστησε την πλειοψηφία των βουλευτών όλων των πτερύγων που «κατάλαβαν την ουσία του ζητήματος και τον συμπαραστέκονται», αλλά μετά από λίγη ώρα, 227 από αυτούς ψηφίσαν την παραπομπή του στην δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ζήτησε τελικά να μην παραπεμφθεί !
Παύλος Χρηστίδης: «Ο Ιλχάν Αχμέτ έχει δώσει με όλη του την πορεία, με την παρουσία του μέσα στη Βουλή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και επομένως μαθήματα εμείς δεν δεχόμαστε»
Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του αναφερόμενου βουλευτή της Νέας Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, και απαντώντας στις αιτιάσεις σε βάρος του κ. Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε μεταξύ άλλων: «σε όσα είπε ο συνάδελφος πριν από λίγο, οφείλω να απαντήσω. Ο Ιλχάν Αχμέτ έχει δώσει με όλη του την πορεία, με την παρουσία του μέσα στη Βουλή, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και επομένως μαθήματα εμείς δεν δεχόμαστε.
Οφείλω όμως να υπενθυμίσω, κύριε Πρόεδρε, προς όλους όσους βρισκόμαστε εδώ, αλλά και γιατί νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας με βάση τα όσα έχει ζήσει η ελληνική δημοκρατία τα τελευταία 15 χρόνια, το ποιος στάθηκε σε ποια πλευρά και αν εκείνη πλευρά ήταν η σωστή πλευρά της ιστορίας, όταν η δημοκρατία μας κινδύνευσε επανειλημμένως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Και όταν λέμε η δημοκρατία μας κινδύνευσε, δεν εννοούμε μόνο το πολίτευμα μας, αλλά εννοούμε κυρίως τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι κινδύνευσαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και από ακραίες φωνές και από εύκολες κουβέντες και από τον τοξικό διχασμό, τον οποίο κάποιοι καλλιέργησαν στη χώρα όσο εμείς χάναμε ευκαιρίες και άλλες χώρες πήγαιναν μπροστά».
Παναγιώτης Δουδωνής: «Ως ΠΑΣΟΚ, ως ένα δημοκρατικό πατριωτικό κόμμα, θέλουμε μια ελεύθερη και ακηδεμόνευτη θρησκευτική μειονότητα»
Στο ίδιο θέμα έκανε αναφορά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Παναγιώτης Δουδωνής, ο οποίος απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά, που αμφισβήτησε τις παρεμβάσεις στις εκλογές του 2023 στην Θράκη υπέρ του Σύριζα από ξένες δυνάμεις,σημείωσε: «εμείς ως ΠΑΣΟΚ, ως ένα δημοκρατικό πατριωτικό κόμμα, θέλουμε μια ελεύθερη και ακηδεμόνευτη θρησκευτική μειονότητα. Θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, κύριοι; Αυτό είναι το ερώτημα. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Μια ελεύθερη και ακηδεμόνευτη θρησκευτική μειονότητα. Δεν ξεχνούμε δε και τη στάση της κ. Μπακογιάννη μεταξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου και την αντίληψη της για το τι εστί ψήφος».
Ιλχάν Αχμέτ:«Είμαι ένας ελεύθερος Βουλευτής που προσπαθώ για την κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας, να μην απειλείται, να μην εκβιάζεται, να μη χειραγωγείται»
Ο ίδιος ο Ιλχάν Αχμέτ, λαμβάνοντας τον λόγο επί προσωπικού, αφού δεν είχε κανένα άλλο λόγο να παρέμβει στην συζήτηση, η οποία αφορούσε ζητήματα άρσης ασυλίας άλλων βουλευτών, προέβη στην ακόλουθη τοποθέτηση:
«Αγαπητοί μου συνάδελφοι, έχω την τιμή πέντε θητείες, πέντε φορές να με έχουν εκλέξει οι συμπολίτες μου στη Μειονότητα. Σαφώς με χωρίζει μία άβυσσος, ένα σύμπαν με τον συνάδελφο από τη Νέα Αριστερά.
Εγώ είμαι ένας ελεύθερος Βουλευτής που προσπαθώ για την κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας, να μην απειλείται, να μην εκβιάζεται, να μη χειραγωγείται και από την άλλη πλευρά έχουμε μια εντελώς άλλη άποψη.
Βέβαια, για τον κύριο Πρωθυπουργό -γιατί έκανε αναφορά ο συνάδελφος στον κ. Μητσοτάκη, έκανε αναφορά στον κ. Τσίπρα- έχω να πω το εξής μόνο. Ο Πρωθυπουργός μας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2023 στις εκλογές έκανε μια δημόσια ως πρωθυπουργός καταγγελία, η οποία ποια ήταν; Ότι έγινε παρέμβαση στις εκλογές εις την βούληση της Μειονότητας στη Ροδόπη και μάλιστα ανέφερε δημοσίως ότι σχημάτισε κι έναν φάκελο τον οποίο είπε ότι θα το δώσει στον κ. Ερντογάν. Αυτά τα είπε ο κύριος Πρωθυπουργός.
Μετά αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Είχε δύο μειονοτικούς Βουλευτές, τον κ. Μουσταφά και τον κ. Καρά Γιουσούφ, οι οποίοι ήταν αξιόλογοι συνάδελφοι, γνήσιοι αριστεροί.
Έχουμε μια δημοκρατία όπου ο καθένας δίνει τη μάχη του. Εγώ δίνω αυτήν την μάχη. Δεν είμαι εγώ δεσμευμένος σαν αυτόν. Είμαι εγώ ελεύθερος. Απλά τα πράγματα.
Από εκεί και μετά, όσο για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης με τίμησε εμένα ως Τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας του κόμματος. Νομίζω, κύριε συνάδελφε, αυτό λέει πολλά για εσάς, επειδή δίνω ακριβώς τον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, της γνώμης και μη της χειραγώγησης αυτής της Μειονότητας από ξένα κέντρα ιδίως και από παρεμβάσεις που ζημιώνουν εξαρχής τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνύπαρξη των μουσουλμάνων με τους χριστιανούς σε αυτήν την περιοχή.
Οπότε δεν έχω να πω τίποτα σε μια υπόθεση που αφορά αυτόν και έναν δημοσιογράφο, που στο κάτω-κάτω θα κριθεί στο ποινικό δικαστήριο. Να έρχεται σήμερα εδώ πέρα και να λέει αυτά σε αντιδιαστολή με τον κ. Ζεϊμπέκ -προς τιμήν του- και τον κ. Μπουρχάν που δεν αναφέρθηκαν, διότι αυτοί κρατούν μια άλλη στάση, δείχνει ακριβώς αυτό που επιδιώκει να κάνει εδώ. Όμως, αυτό δεν θα περάσει».
Αμέσως μετά την έξοδό του από την αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έκανε δήλωση προς τους δημοσιογράφους:
«Όσο και να προσπαθεί ο κ. Φερχάτ να σβήσει από την μνήμη του λαού της Ροδόπης, της μειονότητας και των χριστιανών τα γεγονότα που έγιναν στις εκλογές του 2023 με ωμή παρέμβαση στην βούληση των ψηφοφόρων δεν θα τα καταφέρει, διότι ο κόσμος θυμάται, ξέρει, καταλαβαίνει και υπέστη την τραυματική πληγή της απόπειρας αλλοίωσης της ελεύθερης έκφρασης της βούλησής του.
Το ΠΑΣΟΚ έχει βουλευτή από την Μειονότητα που ακολουθεί τους νόμους του κράτους του, που παλεύει καθημερινά για όλους τους συμπολίτες του μέσα και έξω από την Βουλή.
Βουλευτή που δεν είναι φερέφωνο κανενός, που δεν παριστάνει τον αριστερό, όντας εκφραστής και οσφυοκάμπτης ενώπιον των πιο αντιδραστικών δυνάμεων που δρουν μέσα στην Θράκη, δήθεν στο όνομα της Μειονότητας, η οποία αποτελεί εντέλει το θύμα όλων αυτών των πρακτικών που διαδραματίζονται καθημερινά μπροστά μας».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίνα Κασιμάτη διαχώρισε εμφανώς την θέση της από την επίσημη στάση του κόμματός της , ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Φερχάτ Οζγκιούρ.