
Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε γίνει γνωστό από το MARON NEWS ότι οι δημοτικές παρατάξεις ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ είχαν έρθει πιό κοντά στη συνεργασία μετά και τον θάνατο του επικεφαλής της δεύτερης παράταξης Τάσου Βαβατσικλή.
Τότε το MARON NEWS με τίτλο: Μεγαλώνει η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ; είχε γράψει τα παρακάτω:
Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής στην εποχή του κορονοιού διεξάγεται χωρίς οι σύμβουλοι να βρίσκονται στον φυσικό χώρο εξέλιξης του, την αίθουσα του συμβουλίου. Η επιστροφή στην αίθουσα ίσως δείξει πιθανές αλλαγές στη σύνθεση και ίσως κάποιο έρθουν πιό κοντά.
Οι αποφάσεις μάλλον έχουν ληφθεί και στο πέρασμα του χρόνου , ίσως και σε βάθος μερικών ημερών κάποιοι να προσεγγίσουν την παράταξη της διοίκησης για να τους δεχτεί στους κόλπους της.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ αυτή τη στιγμή μετρά 18 συμβούλους και εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του MARON NEWS τότε θα ξεπεράσει τους 20 , με τα πράγματα πλέον να είναι πιό εύκολα για αυτήν στη λήψη των αποφάσεων.
Σήμερα 14 Απριλίου έγινε και επίσημα γνωστή η σύμπραξη των δύο παρατάξεων με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να κατέχει τις 18 έδρες και τις 3 από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, έχοντας πλέον την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
∆ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010 (Α’ 87, όπως
αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 73 του ν. 4555/2018 (Α’ 133) ,όπως αντικαταστάθηκε µε τις
διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 4623/2019 ( Α’ 134) καθώς και την µε
αριθ.πρωτ: 59851/21-8-2019 Εγκύκλιο:91 (Α∆Α: 69ΒΖ465ΧΘ7-Λ65) του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ που ορίζουν ότι:
«∆ύο ή περισσότερες δηµοτικές παρατάξεις µπορούν να συµπράττουν, εφόσον µια από αυτές είναι η παράταξη µε την οποία έχει εκλεγεί ο δήµαρχος. Το πρακτικό για τη σύµπραξη
υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δηµοτικής αρχής και δεν ανακαλείται,
συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των µελών κάθε παράταξης που συµπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του δηµοτικού συµβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύµβουλο του συνδυασµού µε τον οποίο εξελέγη ο δήµαρχος και που έχει εκλεγεί µε τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραµµένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αµελλητί από τον πρόεδρο του συµβουλίου ή, σε
περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύµβουλο του
συνδυασµού µε τον οποίο εξελέγη ο δήµαρχος και που έχει εκλεγεί µε τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραµµένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.
Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συµπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία
παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των συµπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη µε την οποία εξελέγη ο δήµαρχος, για την εφαρµογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δηµοτικού συµβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαµβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόµενος κατά σειρά αναπληρωµατικός δηµοτικός σύµβουλος του ιδίου συνδυασµού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύµφωνα µε την απόφαση επικύρωσης της εκλογής
από το αρµόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως µέλος της νέας παράταξης».
2. Την υπ. αρ. 33/2019 απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (εκουσίας
δικαιοδοσίας) για την ανακήρυξη των επιτυχόντων και των επιλαχόντων συνδυασµών, των
εκλεγέντων ∆ηµάρχου, ∆ηµοτικών Συµβούλων και µελών τοπικών συµβουλίων του ∆ήµου
Κοµοτηνής για τη δηµοτική περίοδο από 1 Σεπτεµβρίου 2019 έως 31 ∆εκεµβρίου 2023.
3. Το γεγονός ότι σύµφωνα µε την παραπάνω απόφαση η πρώτη σε εκλογική δύναµη παράταξη µε την οποία ως επικεφαλής έχει εκλεγεί ∆ήµαρχος Κοµοτηνής ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ, είναι η παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ» µε
εκλεγµένους δέκα οκτώ (18) ∆ηµοτικούς Συµβούλους-µέλη της ανωτέρω παράταξης στο 41µελές ∆ηµοτικό Συµβούλιο ∆ήµου Κοµοτηνής.
4. Το γεγονός ότι σύµφωνα µε την ίδια παραπάνω απόφαση πέµπτη σε εκλογική δύναµη
παράταξη είναι η παράταξη «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» µε εκλεγµένους τρεις (3)
∆ηµοτικούς Συµβούλους-µέλη της ανωτέρω παράταξης στο 41µελές ∆ηµοτικό Συµβούλιο ∆ήµου Κοµοτηνής και µε επικεφαλής σύµφωνα µε το από 19-2-2021 Πρακτικό Εκλογής Επικεφαλής (αριθµ. πρωτ. 3974/24-2-2021 ∆ιαβ. ∆.Κοµοτηνής – λόγω θανάτου του επικεφαλής της παράταξης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ», Αναστάσιου Βαβατσικλή (64/1/2021 Ληξ. Πράξη θανάτου ∆.E. Κοµοτηνής)), τον ΠΕΤΡΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
5. Την αναγκαιότητα κυβερνησιµότητας των Ο.Τ.Α. για την οποία και θεσπίστηκαν οι ως άνω
διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 73 του ν. 4555/2018 (Α1 133) όπως αντικαταστάθηκε µε τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 4623/2019 ( Α1 134), δηλαδή στη προκειµένη περίπτωση την αναγκαιότητα κυβερνησιµότητας του ∆ήµου Κοµοτηνής επί του 41µελούς ∆ηµοτικού Συµβουλίου αυτού µε σχήµα ενιαίας πλειοφηφούσας παράταξης που να συγκροτείται µε σύµπραξη παρατάξεων, µία από τις οποίες πρέπει απαραίτητα να είναι η παράταξη µε την οποία έχει εκλεγεί ο ∆ήµαρχος Κοµοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης του Σταύρου.
6. Το από 12-4-2021 Πρακτικό Σύµπραξης Παρατάξεων, που µας υποβλήθηκε από τον ∆ήµαρχο µε το υπ’αρ. 8708/13-4-2021 διαβιβαστικό, σύµφωνα µε το οποίο αποφασίζεται η σύµπραξη των παρατάξεων «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ» και «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ».
7. Το γεγονός ότι µε την κατάθεση του Πρακτικού Σύµπραξης στο πρωτόκολλο εισερχοµένων του ∆ήµου Κοµοτηνής, σύµφωνα µε τον νόµο αυτό συνεπάγεται ότι οι συµπράττουσες παρατάξεις αποτελούν πλέον ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των συµπραττουσών παρατάξεων, για την εφαρµογή των σχετικών διατάξεων.
8. Τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ.7 εδ.4 του Ν.3852/2010 σύµφωνα µε τις οποίες ο Πρόεδρος του ∆ηµοτικού Συµβουλίου επικυρώνει αµελλητί µε επισηµειωµατική πράξη το πρακτικό που του υπέβαλε ο ∆ήµαρχος, ελέγχοντας αποκλειστικά το αν έχει υπογραφεί από την απαραίτητη πλειοψηφία των µελών κάθε µίας από τις συµπράττουσες παρατάξεις.
Ε Π Ι Κ Υ Ρ Ω Ν Ο Υ Μ Ε
σύµφωνα µε τον νόµο το από 12-4-2021 συνηµµένο Πρακτικό Σύµπραξης των ∆ηµοτικών
Παρατάξεων «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ» και «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΟΛΗ» του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Κοµοτηνής, σύµφωνα µε το οποίο οι ως άνω
συµπράττουσες παρατάξεις αποτελούν πλέον ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των συµπραττουσών παρατάξεων για την εφαρµογή των
σχετικών διατάξεων.
Η ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙ∆ΟΥ