Παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας οι γυναίκες του συλλόγου των Στρατώνων για ακόμη μία χρονιά τήρησαν το έθιμο που θέλει να μοιράζουν την παραδοσιακή Θρακιώτικη Βαρβάρα. Περισσότερα από 500 κουπάκια με βαρβάρα μοιράστηκαν στους πιστούς το απόγευμα της παραμονής , έξω από τον Ναό που αύριο γιορτάζει την προστάτιδα του πυροβολικού Αγία Βαρβάρα.
Ενα έθιμο που κρατάει από το 1998 μέχρι σήμερα , με το γευστικό γλύκισμα να παράγεται με την ποραδοσιακή συνταγή.
Η παράδοση μας ταξιδεύει στα παλιά χρόνια όπου οι Χριστιανοί έφτιαξαν πρώτη φορά τη Βαρβάρα όταν ο Διόσκουρος στην επιδίωξή του να εξοντώσει όλους τους Χριστιανούς, έδωσε εντολή σε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές τροφίμων να τους δηλητηριάσουν.
Η κόρη του όμως η Βαρβάρα, όταν το έμαθε, έσπευσε να τους προστατέψει και έτσι τους κάλεσε όλους να μην φάνε τίποτα από τους αρτοποιούς και τους πωλητές και να φτιάξουν φαγητό με ό,τι είχαν τότε στα σπίτια τους που δεν ήταν άλλο από σιτάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο περίσσευε. Αφού σώθηκαν λοιπόν όλοι οι Χριστιανοί και σε ανάμνηση του περιστατικού αυτού, συνήθιζαν να το μαγειρεύουν στη γιορτή της Αγίας πλέον Βαρβάρας προς τιμήν της.