Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προσήλθε στην Βουλή και απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του για την πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την ανακύψασα φημολογία περί ύπαρξης εισηγήσεως στα συρτάρια του υπουργείου που οδηγεί είτε σε κατάργηση είτε σε συγχώνευση το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Η τελική απάντηση που δόθηκε στην δευτερολογία του κ. Τσιάρα φαίνεται να κλείνει κάθε συζήτηση περί κατάργησης, σύμφωνα με την διατύπωση του υπουργού όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής.

«Το καλό σας το κρατάω για το τέλος», είπε και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον με βάση τη δική μου άποψη, εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα. Οπότε, ησυχάστε, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πράγματα αυτονόητα, για τα οποία δεν χρειάζεται κανείς να έχει μια ενδεχομένως πολύ εξελιγμένη ή πολύ ιδιαίτερη γνώση. Είναι αυτονόητα πράγματα για τα οποία δεν νομίζω ότι κανείς μας, τουλάχιστον στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή στο πολιτικό μας σύστημα, θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική άποψη.»


Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ ΠΡΟΣ Ι. ΑΧΜΕΤ: «ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

  • Κ. Τσιάρας«Εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα»
  • Ι. Αχμέτ «Είναι αδιανόητονα αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου, που θα αποτελούσε βέβαια πλήγμα για την απονομή της δικαιοσύνης συνολικά για την Περιφέρειά μας»
  • Κ. Τσιάρας: «Ούτε εγώ προσωπικά ούτε συνολικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να αιφνιδιάσει με προτάσεις ή με επιλογές που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες»

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, προσήλθε στην Βουλή και απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του για την πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την ανακύψασα φημολογία περί ύπαρξης εισηγήσεως στα συρτάρια του υπουργείου που οδηγεί είτε σε κατάργηση είτε σε συγχώνευση το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Η τελική απάντηση που δόθηκε στην δευτερολογία του κ. Τσιάρα φαίνεται να κλείνει κάθε συζήτηση περί κατάργησης, σύμφωνα με την διατύπωση του υπουργού όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής.

«Το καλό σας το κρατάω για το τέλος», είπε και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον με βάση τη δική μου άποψη, εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα. Οπότε, ησυχάστε, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πράγματα αυτονόητα, για τα οποία δεν χρειάζεται κανείς να έχει μια ενδεχομένως πολύ εξελιγμένη ή πολύ ιδιαίτερη γνώση. Είναι αυτονόητα πράγματα για τα οποία δεν νομίζω ότι κανείς μας, τουλάχιστον στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή στο πολιτικό μας σύστημα, θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική άποψη

Σε άλλο σημείο της απάντησης του ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην πραγματικότητα δεν θα κλείσει κανένας δικαστικός σχηματισμός, αν μιλάμε για τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ενδεχομένως, αν υπάρξει ένας πολύ μικρός τέτοιος αριθμός, θα αντικατασταθεί ουσιαστικά με τη δυνατότητα τηλεματικής, δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει. Βεβαίως, θα αναπτυχθούν και άλλες τέτοιες έδρες -για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- διότι αυτό μας δίνει την πολυτέλεια ακόμη και σε πόλεις που δεν υπάρχουν διοικητικά δικαστήρια, εφόσον κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει έδρα Πρωτοδικείου, αλλά με τις διαδικασίες που σας περιέγραψα».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης,«όντως έχει γίνει μια εργασία, η οποία, όμως, θέλω να σας ξεκαθαρίσω -και το ξεκαθαρίζω με τον πλέον επίσημο τρόπο- ότι δεν έχει δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα που μιλάμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα ακόλουθα βήματα είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αποφασίζει και στέλνει μια συγκεκριμένη πρόταση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου αυτή να γίνει δεκτή ή όχι. Και εκεί ακριβώς βρισκόμαστε.

Θέλω, λοιπόν, να σας ξεκαθαρίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι αυτή είναι αρμοδιότητα, αφ’ ενός μεν της ανωτάτης δικαιοσύνης, διά του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε αυτή τη στιγμή για να συζητήσουμε.

Και αν μου επιτρέπετε να σας πω και μια πληροφορία για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη σειρά, είναι βέβαιο ότι ούτε εγώ προσωπικά ούτε συνολικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να αιφνιδιάσει με προτάσεις ή με επιλογές που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ έθεσε το πλαίσιο των επιχειρημάτων γιατί δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε καν σκέψη για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής λέγοντας ότι :

  • Κάθε κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητες της και πολύ παραπάνω η Θράκη. Η Θράκη έχει ευαισθησίες, έχει ιδιαιτερότητες.
  • Ο δικαστής πρέπει να γνωρίζει τη σχέση των πολιτών με τη διοίκηση και όλα αυτά. Όμως, ένας δικαστής στη Θεσσαλονίκη θα είναι αποξενωμένος από αυτά και άρα, οι αποφάσεις δεν θα είναι και εντελώς νομιμοποιητικές.
  • Η λογική της κυβέρνησης είναι να γίνουν συνενώσεις. Παρατηρούμε, δηλαδή, μια λογική στην Κυβέρνηση, λόγω και της πίεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, να γίνουν κάποιες συνενώσεις γενικώς. Θεωρούν ότι αν συνενωθούν τα δικαστήρια, θα είναι πιο αποτελεσματικά.
  • Παραβλέπουν, βέβαια, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που πραγματικά υπάρχουν είναι στα Κεντρικά Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κύριε Υπουργέ.
  • Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα Εφετεία της Περιφέρειας, ήτοι της Κομοτηνής. Βέβαια, είναι και η μετακίνηση όλων των υπαλλήλων. Όμως, σας λέμε και πάλι ότι τα προβλήματα του νομικού κόσμου είναι πάρα πολλά.
  • Το θέμα είναι να πάμε σε γρήγορη ψηφιοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης με υπαρκτές προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων.
  • Δεν μπορεί, όμως, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με πειραματισμούς να αλλάζει συνέχεια, να αλλάζουμε τους κώδικες οι οποίοι στην ουσία δεν προσφέρουν καμία επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος κατέληξε ξεκαθαρίζοντας την στάση του συνόλου του νομικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας για το θέμα του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής ξεκαθαρίζοντας ότι «η πιθανότητα συγχώνευσης ή ακόμη και ενδεχόμενης κατάργησης των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής συναντά την έντονη και καθολική αντίδραση του νομικού κόσμου, με ομόφωνες αποφάσεις Δικηγορικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, δηλαδή όλης της Περιφέρειας.

Γνωρίζετε, εξάλλου, κύριε Υπουργέ, πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων των βαθμίδων δικαστηρίων στην Κομοτηνή, διότι η εφετειακή έδρα είναι στην Κομοτηνή.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου, που θα αποτελούσε βέβαια πλήγμα για την απονομή της δικαιοσύνης συνολικά για την Περιφέρειά μας».