Τα προβλήματα των εργαστηριακών γιατρών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων που αφορούν την χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ εξέθεσαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.
“ΑΘΛΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ” είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, αποτέλεσμα της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ , που εδώ και δώδεκα χρόνια φορτώνει στις πλάτες τους όλα τα χρέη που προκύπτουν από την περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων οι οποίοι παρότι πληρώνουν τις εισφορές τους , δεν έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται.
“ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ”, είπε ο Κ.Χαριτόπουλος φέρνοντας χαρακτηριστικό οικονομικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο από τα 100 ευρώ που είναι να πάρει ο ιατρός τελικά σε αυτόν καταλήγουν τα 35 ευρώ.
Η μικροβιολόγος Ανθή Ρωμανά τόνισε ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο εργαστηριακός κλάδος στην Ελλάδα έφτασε να χρωστάει 1.600.000.000 ευρώ για εξετάσεις που έχουν γίνει στον Ελληνα ασφαλισμένο.
“ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ” με αποτέλεσμα σε περίπτωση συνταξιοδότησης , περικοπή της σύνταξης, ή σε περίπτωση θανάτου, το χρέος να περνά στη νεότερη γενιά.
Το clawback είναι ένα μέτρο που λήφθηκε πριν από 12 χρόνια ως μνημονιακή υποχρέωση, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του κράτους στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επειδή δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες ρυθμιστικές κινήσεις και εξακολουθεί να υπάρχει σαν μέτρο μέχρι τις μέρες μας.
Στο τέλος κάθε έτους ο ΕΟΠΥΥ βρίσκει ότι υπάρχουν οφειλές. Το ποσό της οφειλής εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών. Έτσι, για ένα όχι πολύ μεγάλο εργαστήριο, αυτό το ποσό μπορεί να είναι τα 20.000 – 30.000ευρώ. Η οφειλή μπαίνει σε ρύθμιση 120 δόσεων και αφαιρείται από το μηνιαίο τιμολόγιο.