Με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παππά συνεργάστηκε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης ζητώντας του να αντιμετωπιστούν δύο βασικά ζητήματα, που απασχολούν πάρα πολλούς αγρότες του Ν. Ροδόπης.

 

Πρώτον, επεσήμανε ότι η απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προσκομίζει ο καλλιεργητής εκτός από το ενοικιαστήριο του ΑΤΑΚ και το Ε9 συμβολαιογραφικές πράξεις για τον τρόπο, που αποκτήθηκε ή μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο το ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο είναι σε μερικές περιπτώσεις έως και ανέφικτο, είτε διότι μπορεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να αρνηθεί να το δώσει επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα, είτε γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα, όπως π.χ. η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην περιοχή ή έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας για εποικιστικά αγροτεμάχια, για τα οποία η Πολιτεία ποτέ δεν έδωσε επίσημους τίτλους.

Κάτι τέτοιο μπορεί να αποθαρρύνει μεγάλο αριθμό κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη, μια που κινδυνεύουν να χάσουν χωρίς να έχουν υπαιτιότητα σημαντικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Για το θέμα αυτό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να ακολουθηθεί άλλη μεθοδολογία ελέγχων, ώστε να επισημαίνονται οι όποιες παρανομίες των ιδιοκτητών, χωρίς όμως να θίγεται η πλειοψηφία των πραγματικών καλλιεργητών που δεν έχουν ευθύνη.

 

Δεύτερον, ανέδειξε το θέμα που προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος ‘’Νιτρορύπανση’’ (Δράση 10/01/2004, ‘’Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα’’) εξαιτίας του ότι α) η διαδικασία έκδοσης αδειών γεωτρήσεων είναι απελπιστικά αργή, β) η επικαιροποίηση της δεν μπορεί να ενημερωθεί έγκαιρα με τις προκύπτουσες αλλαγές στη χρήση και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χωραφιών και γ) ακόμα και η ανανέωση έκδοσης άδειας που έχει, παίρνει πολύ χρόνο, υπάρχουν παραγωγοί που εντάχθηκαν το 2008 και δεν έχουν πάρει ακόμα άδειες.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους διοικητικούς ελέγχους που διενεργεί για όσα ενταγμένα αγροτεμάχια υπάρχουν εν τω μεταξύ άδειες, ζητάει ημερομηνίες έκδοσης των αδειών να είναι πριν το 2018.

 

Για πολλούς παραγωγούς έτσι προκύπτουν θέματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του προγράμματος, ακόμα και για 3 χρόνια, με τραγικές επιπτώσεις στην επιβίωση του αγρότη.

 

Μία πρόταση, που θα μπορούσε να δώσει λύση θα ήταν να δοθούν κατάλληλες ενυπόγραφες βεβαιώσεις από τους ομαδάρχες των γεωτρήσεων και να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα, όταν αποκτηθούν από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών.

 

Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Φάνης Παππάς επιβεβαίωσε τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι θα προκαλέσει άμεσα σχετική σύσκεψη επιδιώκοντας να βρεθεί λύση και για τα 2 ζητήματα, που θα είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία αλλά παράλληλα θα διευκολύνει και τους παραγωγούς από γραφειοκρατικές ή πρακτικές δυσκολίες, που ανέκυψαν από το υφιστάμενο καθεστώς.