Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ελευθερίων Θράκης 2024 πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής τελετή ανακήρυξης του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής «Περί ανακηρύξεως ως επίτιμου Δημότη Κομοτηνής του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη» από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Χατζηπέμου.
Στη συνέχεια η επίδοση του παπύρου ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Χατζηπέμου ενώ ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη.
Ο Μ. Βαρβούνης βρίσκεται στην Κομοτηνή από  το 1991 , έχει δεθεί με την πόλη, τόσο στην ακαδημαική όσο και στην προσωπική του πορεία.
“ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ”“Κατάλαβα την έλλειψη αυτή τα δύο χρόνια της καραντίνας που ήμουν μακριά είπε ο Μ.Βαρβούνης, ενώ χαρακτήρισε την Κομοτηνή Λαογραφικό εργαστήριο , με τους πληθυσμούς που κατοικούν , τις θρησκευτικές και πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Μετά το τέλος της αναγόρευσης ακουθήσε επιστημονική ημερίδα με θέμα:
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Oμιλητές η Ελπίδα Βόγλη: Από τον Θρακικό Αγώνα στη 14η Μαΐου της Κομοτηνής: Όψεις της πολιτικής ιστορίας
Ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης: Μορφές του σύγχρονου αστικού λαϊκού πολιτισμού της Κομοτηνής
Η Νάντια Μαχά – Μπιζούμη: Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και ηη σύνδεσή του με την ακαδημαϊκή ζωή
Την ημερίδα συντόνισε η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.