Ομιλία του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή επί του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανώτατη εκπαίδευση
Θύματα των ρυθμίσεων για την ανώτατη εκπαίδευση τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ
Μην πετάξετε στο καλάθι την ώριμη νομοθετικά πρόταση για τα έξι νέα τμήματα στο ΔΠΘ
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 21 Ιανουαρίου ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανώτατη εκπαίδευση, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με κάθε ευκαιρία ροκανίζει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τις διατάξεις που προστατεύουν τη δημόσια παιδεία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ανέφερε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η κατάργηση του ασύλου και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.
Μιλώντας για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο βουλευτής είπε: «άλλα έχετε στο μυαλό σας όχι την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά να φέρετε από το παράθυρο, αυτό που δεν μπορέσατε να περάσετε από την πόρτα, δηλαδή με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιες ρυθμίσεις, τα πρώτα που θα πληγούν θα είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όταν θα βγάζετε με το σωρό πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα;».
Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα γίνεται αντιληπτό γιατί εν μία νυκτί, καταργήσατε τα 37 νέα τμήματα, που είχαν ήδη ιδρυθεί με νόμο και επρόκειτο να λειτουργήσουν από το 2020, μεταξύ των οποίων και αυτά της Καβάλας, που τόσο ανέμενε και η ακαδημαϊκή κοινότητα και η τοπική κοινωνία. Δυστυχώς εσείς καταργείτε τμήματα, ενώ εμείς στη Θράκη αναμέναμε την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων, που είχε δρομολογήσει η σύγκλητος από κοινού με την τοπική κοινωνία. Πρόταση ώριμη νομοθετικά από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που σήμερα βρίσκεται στα συρτάρια σας κυρία υπουργέ. Ελπίζω να μην την έχετε πετάξει. Χθες από την συνάντησή μου με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ προέκυψε ότι θα τους ζητήσετε να υποβάλλουν εκ νέου τις προτάσεις τους για την ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων. Φαίνεται κυρία υπουργέ ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει».
Εκτενή αναφορά, τέλος, ο βουλευτής έκανε στην ομιλία του για την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, με αφορμή τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο. «Με τη ρύθμιση που φέρνετε, τους δίνετε το 80% της ήδη κουτσουρεμένης χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα τους το δίνετε μετά από αξιολόγηση, με εντελώς ασαφή και γενικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα θέτετε τα πανεπιστήμια Υπό Επιτροπεία, καταλύοντας έμμεσα την αυτοτέλειά τους. Τα πιο μεγάλα θύματα αυτών σας των ρυθμίσεων, θα είναι τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Αναφέρομαι κυρίως στο ΔΠΘ, που λόγω και της γεωγραφικής του θέσης θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να βρεθεί με περικομμένη χρηματοδότηση. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν κατάρρευση του ΔΠΘ θα συμπαρασύρει ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας».