ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον κο ΙΩΑΝΝΟΥ

του  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΛΗ Δημοτικού Συμβούλου Μαρώνειας-Σαπών

Με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα σε ΜΜΕ την τραγική και αλαζονική κατά τα άλλα συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κος Ιωάννου για την παρουσίαση του 11ου Φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαπών και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις που αφορούσαν αφενός την χρηματοδότηση της ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΑΠΩΝ  και αφετέρου την Ναυαγοσωστική Κάλυψη των  Παραλιών  του Δήμου σε σχέση με όμορους Δήμους αλλά και εν τέλει με δήμους της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα:

  1. Η εμφάνιση του κου Ιωάννου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανούσια παρέμβαση στα τοπικά δεδομένα και δρώμενα χωρίς όραμα και δημιουργικότητα η οποία θα παράγει ένα νέο brand name στον Δήμο μας που αφορά τον Πολιτισμό.
  2. Σε ερώτηση για την ανακοίνωση της ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΑΠΩΝ για την μηδαμινή αύξηση χρηματοδότησης από την πλευρά του Δήμου προς το σωματείο και ενώ παράλληλα διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση για πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία από την κεντρική κυβέρνηση προς τον Δήμο ο ίδιος έριξε την ευθύνη σε προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, αλλά και στις διοικήσεις του Σωματείου!!!! Πρώτη φορά εν ενεργεία Δήμαρχος κατηγορεί ευθέως τις διοικήσεις σωματείου και ειδικά ενός σωματείου που έχει ιστορία και έχει βγάλει ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν παίξει σε ομάδες Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ αλλά και στην ΕΘΝΙΚΗ μας ομάδα!!!. Για την ερώτηση που αφορούσε την μη αύξηση της χρηματοδότησης εν τέλει δεν απάντησε καθόλου, αν και εκεί βρίσκεται η ουσία της πολιτικής Ιωάννου, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως αλαζονική και τιμωρητική ενάντια σε αυτούς που θεωρεί πολιτικά απέναντι. Η χρηματοδότηση της ΕΛΠΙΔΑΣ ήταν η ίδια με αθλητικούς συλλόγους που είτε συμμετέχουν στην ίδια κατηγορία με την ομάδα των ΣΑΠΩΝ χωρίς ωστόσο να έχουν παιδικές ακαδημίες είτε έχουν παιδικές ακαδημίες αλλά δεν συμμετέχουν καθόλου σε πρωταθλήματα της ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ ή στην ίδια κατηγορία με την ΕΛΠΙΔΑ. Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ πληροί και τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και συμμετέχει στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ, αλλά έχει και ακαδημίες ποδοσφαίρου με 80 παιδιά σε διάφορες ηλικίες. Αυτή ήταν η απόφαση της Δημοτικής αρχής και του κου Ιωάννου να χρηματοδοτήσει τα αθλητικά σωματεία τηρώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.
  3. Τέλος σε ερώτηση προς τον κο Ιωάννου για την ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών σχετικά με την τεράστια διαφορά δαπάνης (από 19000 έως 21000 με την έκπτωση) σε σχέση  με όμορους Δήμους, αλλά και με τους Δήμους της Χαλκιδικής, ο κος Ιωάννου όχι μόνο δεν απάντησε επί του θέματος, αλλά κατέθεσε και με κατηγόρησε προσωπικά πως θέλω να είμαι στην επικαιρότητα και στην επιφάνεια!!!.

Αντί να εξηγήσει στους/στις Δημότες/σες πού οφείλεται αυτή η τεράστια οικονομική διαφορά, την στιγμή μάλιστα που κάθε μέρα ανακοινώνει πως έλαβε χρέη 10.000.000 ευρώ από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, εξακολουθεί να ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα χωρίς να απαντά επί της ουσίας.

Επιπλέον να τονίσω πως όταν έρχεται σε δύσκολη θέση ο κος Ιωάννου ενεργοποιεί τα γνωστά σε όλους μας τρολ, ώστε να αποπροσανατολίσει την συζήτηση. Συγκεκριμένα, ο κος Ιωάννου (είναι και αδιάβαστος) αναφέρει (μέσω των τρολ) πως ψήφισα για τους ναυαγοσώστες την πρόταση. Ασφαλώς και δε θα μπορούσα να ψηφίσω ενάντια στην ναυαγοσωστική κάλυψη των Δημοτών μας και όχι μόνο. Δεν αναφέρει όμως πως στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής επισήμανα το εξής: «Μετά το πέρας της εισήγησης, τον λόγο έλαβε το τακτικό μέλος της Δ.Ε. κ. Βασιλειάδης Μιχαήλ, ο οποίος ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου η επισήμανση ότι κατά την προηγούμενη χρονιά  η παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών κόστισε στον Δήμο περί τα 37.000,00€, ενώ φέτος το ποσό ανέρχεται σχεδόν στο τριπλάσιο (112.000,00€ περίπου)» όπως αναφέρουν τα αντίστοιχα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής.

 

Την τεράστια αυτή διαφορά και τις αιτιάσεις του κου Ιωάννου σε αυτήν την συνεδρίαση της αριθμ. 10/2024 τακτικής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Μαρώνειας–Σαπών τις θεωρώ αστείες και αβάσιμες καθώς υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία(απέναντι στις αιτιάσεις του) για τις παραλίες των όμορων Δήμων και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν εκεί οι αντίστοιχες διαδικασίες. Τα πρακτικά βρίσκονται στην διάθεση όποιου το ζητήσει.

 

Πολύ νωρίς ξέχασε ο κος Ιωάννου ότι διαχειρίζεται τα λεφτά των δημοτών και οφείλει να τα σέβεται!!! Ο Δήμος δεν είναι μαγαζί του και κυρίως δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα πάντα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά και με σεβασμό. Γι’αυτό μας επέλεξαν οι συνδημότες μας και αυτό θα υπηρετούμε σθεναρά. Κλείνοντας θα ήθελα να συμβουλέψω τον κο Ιωάννου το εξής ρητό μιας και θα του είναι χρήσιμο: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

 

Εν κατακλείδι καταθέτω ξανά την έρευνα που πραγματοποίησα και περιμένω τις αντίστοιχες απαντήσεις γιατί αυτή η τεράστια διαφορά σε σχέση με άλλους Δήμους.

**Δήμος Μαρωνείας-Σαπών:**

– Πολυσύχναστες παραλίες: 2

– Θέσεις ναυαγοσωστών: 2

– Σύνολο δαπάνης: 111.848 ευρώ(με την έκπτωση 104.000)

– Κόστος ανά θέση: 55.924 ευρώ (με την έκπτωση 52.000)

 

**Δήμος Τοπείρου:**

– Πολυσύχναστες παραλίες: 2

– Θέσεις ναυαγοσωστών: 5

– Σύνολο δαπάνης: 173.352 ευρώ

– Κόστος ανά θέση: 34.671 ευρώ

 

**Δήμος Αβδήρων:**

– Πολυσύχναστες παραλίες: 4

– Θέσεις ναυαγοσωστών: 6

– Σύνολο δαπάνης: 189.700 ευρώ

– Κόστος ανά θέση: 31.616 ευρώ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έτος 2023, κατά την περσινή θερινή περίοδο, στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών το κόστος ανά θέση ναυαγοσώστη ήταν 37.000 ευρώ.

Γιατί υπάρχει αυτή η σημαντική απόκλιση (από 22.000 έως 24.000 ευρώ ανά θέση με την έκπτωση από 19.000 έως 21.000) φέτος;

Γιατί στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι τόσο υψηλό σε σύγκριση με άλλους δήμους της περιοχής σε σχέση με το περυσινό κόστος για την ναυαγοσωστική κάλυψη;

Τελικά, αυτή η διαφορά των 22.000 έως 24.000 ευρώ ανά θέση(με την έκπτωση από 19.000 έως 21.000) ναυαγοσώστη και στο σύνολο από 44.000 έως 48.000 (με την έκπτωση από 38.000 έως 42.000) περίπου δεν είναι εις βάρος του δήμου και των δημοτών;