Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, απέστειλε επιστολή – αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία οδοντιατρικού και παιδοδοντιατρικού τμήματος στο Γ.Ν. Κομοτηνής.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια, κ.κ. Υφυπουργοί

Επειδή, είναι χρέος μας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η υγεία, θα ήθελα να σας καταθέσω ένα αίτημα, το οποίο προκύπτει και από την  ιδιότητά μου ως οδοντίατρος και αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης , αλλά και που πρέπει να μας απασχολεί όλους.

Πρόκειται για το μείζον θέμα της οδοντιατρικής φροντίδας σε δημόσια δομή. Δυστυχώς, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2023) είναι απογοητευτικά, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές.

Ακόμη πιο δύσκολες όμως, είναι οι συνθήκες για την ειδική κατηγορία παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ για τους οποίους πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα επειδή, πολύ συχνά και ανάλογα με την βαρύτητα του ιστορικού τους, είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οδοντιατρικά τους προβλήματα. Στον ιδιωτικό τομέα η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών είναι πολύ κοστοβόρα και λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους γονείς και συγγενείς, λόγω και των αυξημένων εξόδων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα ΑμεΑ. Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των οδοντιατρικών προβλημάτων, αλλά και οι στρεσογόνες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας του οδοντιατρικού πόνου.

Η θεραπεία υπό γενική αναισθησία, σε μια τόσο ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, πρέπει να διενεργείται σε εξειδικευμένο νοσοκομειακό τμήμα από εξειδικευμένους οδοντιάτρους κατέχοντες την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Ειδικής Φροντίδας και παιδοδοντιάτρους με μεταπτυχιακή εκπαίδευση και εμπειρία στη γενική αναισθησία.

Δυστυχώς, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που φτάνουν στα χέρια μας καταδεικνύουν ότι η νοσοκομειακή οδοντιατρική φροντίδα είναι απαξιωμένη και σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα μας.

Επειδή όμως, πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας και το ενδιαφέρον μας προς τους συμπολίτες μας, αισθάνομαι την ανάγκη και ως Βουλευτής της Νέας Αριστεράς της ΠΕ Ροδόπης, να σας καλέσω ώστε να μεριμνήσετε για τη λειτουργία οδοντιατρικού και παιδοδοντιατρικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Κρατώντας τη μεγάλη προοπτική που ανοίγεται, αυτή της δημιουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου, και ευελπιστώντας στη δική σας ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό για την υγεία ζήτημα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ

Βουλευτής Νέας Αριστεράς ΠΕ Ροδόπης