Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταλογίζει ευθύνες στην Κυβέρνηση γιατί με την αναστολή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών για περισσότερο από 6 μήνες έχει καταδικάσει μεγάλο αριθμό φοιτητών να μη μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αφού η πρακτική άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για την απονομή του πτυχίου.
Το Υπουργείο Παιδείας, με τα οριζόντια μέτρα που έλαβε εκδίδοντας διαδοχικά 15 κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανέστειλε την πρακτική άσκηση των φοιτητών, όπως και με την τελευταία απόφασή του στις 5-4-2021, δεν επιλύει αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα.
Ουσιαστικά εμπαίζει την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αφού συνεχίζει να διατηρεί την αβεβαιότητα για την απόκτηση του πτυχίου τους και δεν τους επιτρέπει να αναζητήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Ο βουλευτής με ερώτηση, που κατέθεσε στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και συνυπέγραψαν 31 ακόμα βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να επιτραπεί στους φοιτητές να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχουν επιλέξει να την πραγματοποιήσουν και σήμερα λειτουργούν με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 23 Απριλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Θα επιτρέψετε την πρακτική άσκηση των φοιτητών στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που λειτουργούν με τήρηση των προβλεπόμενων προστατευτικών μέτρων;
Σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα προϋπόθεση για την απονομή του πτυχίου σπουδών αποτελεί η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε ιδιωτικούς ή σε δημόσιους φορείς. Λόγω της πανδημικής κρίσης το υπουργείο παιδείας έθεσε την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε αναστολή από τις 7-11-2020 έως τις 30-3-2021 εκδίδοντας διαδοχικά 15 κοινές υπουργικές αποφάσεις. Γεγονός που δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλο μέρος φοιτητών που λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης της πρακτικής τους άσκησης δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποφοιτήσουν. Στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα το υπουργείο παιδείας αντί να δώσει λύση έρχεται με την αριθμ.36148/Ζ1/ΦΕΚ1331/5-4-2021απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στη πραγματικότητα να το διαιωνίσει.
Συγκεκριμένα με την απόφαση προβλέπεται ότι είναι δυνατή η πρακτική άσκηση φοιτητών μόνο εξ αποστάσεως και μόνο εφόσον τηρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που σχετίζονται με την φύση του αντικειμένου της πρακτικής άσκησης, με το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και τον σκοπό της διεξαγωγής της και με την εποπτεία των φοιτητών από τους διδάσκοντες και από τους φορείς υποδοχής.
Είναι όμως γνωστό πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπορούν να τηρηθούν γιατί το ίδιο το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης επιβάλει την φυσική παρουσία των φοιτητών. Άλλωστε αυτό το είχε επισημάνει και ο τέως Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης όταν στο αριθμ.383/10-11-2020 έγγραφό του ανέφερε πως: “Λόγω της ποικιλομορφίας των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου κάθε πρακτικής άσκησης, η διεξαγωγή της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις με μεθόδους εξ αποστάσεως, αντιθέτως μάλιστα ορισμένες φορές για την ορθή και εύρυθμη διεξαγωγή της είναι αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών».
Αποτέλεσμα των συνεχόμενων αναστολών αλλά και της πρόσφατης απόφασης του Υφυπουργού είναι να υπάρχουν πολλοί φοιτητές που ενώ έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πριν από μήνες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν το πτυχίο τους, γιατί η πρακτική τους άσκηση είτε ήταν σε αναστολή είτε τους επιτράπηκε μόνο εξ αποστάσεως, πράγμα που συνήθως δεν είναι εφικτό. Ενώ θα μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση και με την φυσική τους παρουσία σε εκείνους από τους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που συνεχίζουν να λειτουργούν, ακόμα και στις περιοχές αυξημένου ή πολύ αυξημένου κινδύνου, με το αναγκαίο προσωπικό και με την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων προστατευτικών μέτρων.
Επειδή οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για την οριζόντια αναστολή της πρακτικής άσκησης αλλά και η πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης για την πλειονότητα των φοιτητών.
Επειδή η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών αποτελεί σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα προϋπόθεση για την λήψη πτυχίου, γεγονός που σημαίνει ότι η μη ολοκλήρωσή της μεταθέτει τον χρόνο αποφοίτησης και κατ’ επέκταση την επιστημονική εξέλιξη και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι φοιτητές να μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση τους στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που σήμερα λειτουργούν, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος