Πρόταση προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής καταθέτει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την ονοματοδοσία δρόμων στην Κομοτηνή προς τιμή του προ διετίας θανόντα μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και του μακαριστού  μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΞΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ.

Κυρία πρόεδρε,

Επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή στην πρότασή μας να τιμήσει ο Δήμος με την ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου της πόλης τον προ διετίας θανόντα μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. Είχαμε και τότε (20-12-19) εκθέσει στον δήμαρχο τους λόγους για τους οποίους οφείλουμε μια τέτοιαν αναγνώριση στον επί 33ετία θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και ενδεχομένως παρέλκει να επαναλάβουμε εδώ τα ίδια. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο εκλιπών δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς, καθώς υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ισλαμικής Ένωσης (με έδρα την Μεδίνα), της Παγκόσμιας Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, της Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων (με έδρα το Κάιρο) και εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας σε όλα αυτά τα διεθνή φόρα. Μάλιστα η αρθρογραφία του γύρω από τις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων είχε παγκόσμια απήχηση.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ανάλογη τιμή οφείλουμε και στον μακαριστό μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνό, ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε στην πόλη μας και δεν περιορίστηκε ποτέ στα αυστηρά αρχιερατικά του καθήκοντα. Υπήρξε μπροστάρης σε όλους τους ειρηνικούς αγώνες της Ροδόπης για ζητήματα καίρια, όπως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αλλά και η εθνική υπερηφάνεια των κατοίκων. Με καταγωγή μεσσηνιακή έγινε Θράξ κατ΄ επιλογήν και για το σύνολο έργο του τιμήθηκε πολλές φορές και από ποικίλους φορείς, εκκλησιαστικούς και μη. Είναι ενδεικτικός ο αφιερωματικός τόμος που εξεδόθη το 2006 με χορηγία του Δήμου Κομοτηνής επί δημαρχίας Τάσου Βαβατσικλή. Ειδικά με την τεράστια οικονομική προσωπική συνεισφορά του Δαμασκηνού ξέρουμε όλοι ότι στάθηκε δυνατό να ξεκινήσουν και να λειτουργούν πλέον οι νέες κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην παραλία του προφήτη Ηλία.

Ως Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρακαλούμε να θέσετε την πρότασή μας αυτή προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μας (20-10-21) προ ημερησίας διατάξεως και αν χρειαστούν προτάσεις για συγκεκριμένους δρόμους για την μετονομασία, μπορούμε να τις προσφέρουμε.