Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, μετά και την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τους γιατρούς και τις απειλές για την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς, που δε θα δεχτούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών των Νοσοκομείων, συστήνει στα μέλη του, ιατρούς, την αποχή από τη χορήγηση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, διαμαρτυρόμενοι στο Υπουργείο Υγείας για την προώθηση αυτού του νόμου, με ημερομηνία έναρξης της αποχής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

Η προστασία και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να επιδιώκονται με σπασμωδικές και τιμωρητικές ενέργειες, αλλά μόνο με τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αντιμετώπισης των Υγειονομικών προβλημάτων, με συμμέτοχους τους γιατρούς της χώρας μας.

Επιπλέον, καταδικάζει τη διαχρονική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Πολιτεία, όπως εκφράζεται με την εγκατάλειψη και την υποστελέχωσή του από ανθρώπινο δυναμικό. Τα αίτια της υποστελέχωσης να αναζητηθούν από τους αρμόδιους στις πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές των γιατρών, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η υποστελέχωση του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει από τη μια αφόρητες συνθήκες εργασίας στους γιατρούς που το υπηρετούν και από την άλλη  αποτρεπτικές συνθήκες για όσους θέλουν να εργαστούν σε αυτό.

Ζητούμε την συμπαράσταση των ασθενών και ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία τους.