Επερώτηση με θέμα: “Σχεδιάζονται σκανδαλώδεις παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων σε ημετέρους και εταιρείες”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράφει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θέμα: Σχεδιάζονται σκανδαλώδεις παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων σε ημετέρους και εταιρείες.

Με τις αλλαγές που επέφεραν αρχικά ο 4711/2020 και ακολούθως ο Ν.4951/2022 στον νόμο 4061/2012, δόθηκε η δυνατότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Άνάπτυξης, χωρίς καν την γνώμη των κατά τόπους Αγροτικών Διευθύνσεων των Περιφερειών, να προχωρά απευθείας στην παραχώρηση κατά χρήση δημόσιων ακινήτων (την διαχείριση των οποίων έχει το Υπουργείο) σε όσους ιδιώτες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και των κάθε είδους υποδομών τους. Ουσιαστικά, δόθηκε η δυνατότητα στους κυβερνώντες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, να παραχωρούν κατά χρήση δημόσιες εκτάσεις σε «ημέτερους» επιχειρηματίες με το τίμημα που η ίδια η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της θα επιλέγει. Τόσο απλά. Μάλιστα ο Ν.4951/22 προέβλεψε την κατά χρήση παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά κι ανεμογεννήτριες ακόμη κι αν τα ακίνητα αυτά παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον…

Επειδή στην Περιφέρειά μας εμφανίστηκαν κατά περιόδους διάφοροι επενδυτές αναζητώντας να εγκαταστήσουν κυρίως πάρκα φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις κοινόχρηστες (πχ βοσκοτόπια κλπ), αιτούμενοι την θετική γνώμη των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Εάν έχει εικόνα από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, ποιες μέχρι τώρα εκτάσεις και που, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση με βάση το άρθρο 4 του Ν.4061/2012, απευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ποιους.

Να ερωτηθούν οι αρμόδιες Δ/νσεις πως αξιοποιούνταν μέχρι πρότινος οι όποιες παραχωρηθείσες εκτάσεις από το Υπουργείο εκτάσεις και εάν αυτές θεωρούνται απαραίτητες για την στήριξη κι ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.