Με επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Ταπατζάς  ρωτά για τον «Προγραμματισμό Τουριστικής Προβολής Κρυονερίου παραλιακής ζώνης Δήμου Μαρωνειας Σαπών ΠΕ Ροδόπης»

O κ.Ταπατζάς αναφέρει:
Όπως είναι γνωστό, στο πρόσφατο παρελθόν η Διοίκηση σας έχει δεχτεί οχλήσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση αναγκών που θα καθιστούσαν ευκολότερη και αρτιότερη την τουριστική προβολή του οικισμού «Κρυονέρι» του Δήμου Μαρώνείας – Σαπών στην ΠΕ Ροδόπης.

Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία διαθέτει όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα το οποίο φυσικά θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα εξυπηρετήσει αναπτυξιακούς σκοπούς για την περιοχή.
Οι οχλήσεις αυτές είχαν προκύψει από τον οικείο τοπικό Σύλλογο που επιχειρεί μια καμπάνια προσέλκυσης τουριστών.
Μάλιστα είχατε δεχτεί και επερώτηση από την παράταξή μας, χωρίς ωστόσο να παράσχετε σαφείς απαντήσεις ή την ένταξη του οικισμού σε κάποιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
Ωστόσο, διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες τους δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα, παρά το γεγονός ότι είναι εργώδεις και με συγκεκριμένη στόχευση, όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στα πολλά υπομνήματα τα οποία σας έχουν κοινοποιηθεί.

Μάλιστα οι κάτοικοι του Συλλόγου βλέποντας την αδιαφορία για την περιοχή τους, έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολή ακόμη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας.
Στην επιστολή αυτή αναφέρουν μεταξύ άλλων «αντιμετωπιζόμαστε με υπεροπτική και αρνητική διάθεση από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Αντί να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια βάζουν συνεχώς εμπόδια που κρατούν την περιοχή μας ΔΕΣΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ».

Με το υπ’ αρίθμ. Α.Π 4974/500/24-02-2022 η ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης έγγραφό της προς το γραφείο του Περιφερειάρχη, ο Προϊστάμενος αυτής αναφέρει ότι θέματα που έχουν να κάνουν με την Περιοχή Κρυονερίου άπτονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Αναγνωρίζει ως πρόβλημα την έλλειψη σήμανσης του οδικού δικτύου με «πληροφοριακές πινακίδες», τόσο στον οικισμό του Κρυονερίου καθώς και σε άλλους σημαντικούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο η σήμανση αυτή ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν η Υπηρεσία το πρόβλημα προκύπτει το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΤΟΥΣ 2022», προϋπολογισμού 983.000,00 ευρώ που έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα δράσεις της ΠΑΜΘ έτους 2022.
Στην ουσία λοιπόν και βάσει πάντα του εγγράφου της ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης αναγνωρίσατε το πρόβλημα, αφού το έκανε γνωστό ο Σύλλογος Κρυονερίου, λειτουργώντας εσείς για μια ακόμη φορά με αδιαφορία για τον τόπο, έχοντας πατήσει ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ, ανήμποροι να αντιληφθείτε το πρόβλημα και να λειτουργήσετε προληπτικά.

Στο ίδιο έγγραφο η ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης αναφέρει σε εσάς κ.Περιφερειάρχη ότι η πραγματοποίηση ασφαλτικών εργασιών στην περιοχή του οικισμού, δύναται να υλοποιηθεί εφόσον οι εργασίες αφορούν την παραλιακή οδό Αρωγή-Ίμερος-Κρυονέρι καθώς η εν λόγω οδός είναι χαρακτηρισμένη ως επαρχιακή και συνεπώς περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες συντήρησης της ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης.

Στις 22-7-2022 έχουμε την απάντηση σε έγγραφο του Συλλόγου που της εστάλη, μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, της Γενικής Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κας Αναστασοπούλου Ολυμπίας όπου εν ολίγης αναφέρει ότι θέματα που άπτονται με τις υποδομές και άλλα συναφή θέματα, είναι στις αρμοδιότητες εκτός του Δήμου και της Περιφέρειας ΑΜΘ και σας παρακινεί να προβείτε στις – κατ΄αρμοδιότητα – απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενεργειών και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την βελτίωση και ανάδειξη της περιοχής. Στην ουσία σας θέτει προ των ευθυνών σας.

Στις 16-02-2022 υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη με σκοπό την Τουριστική προβολή το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ» προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει έξι (6) άξονες και δράσεις προβολής και δικτύωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη Αναδόχου προμήθειας Πληροφοριακών πινακίδων σήμανσης οδικού δικτύου ΠΕ Ροδόπης, που περιλαμβάνονται στο έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΈΤΟΥΣ 2022»;
2. Ποιές ασφαλτικές εργασίες έχετε πραγματοποιήσει στην παραλιακή οδό Αρωγή – Ίμερος -Κρυονέρι – Πλατανίτης;
3. Με βάση το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΜΘ» των 2.1 εκ. ευρώ που έχετε υπογράψει, σε ποια δράση τουριστικής προβολής έχει ενταχθεί ο οικισμός Κρυονερίου και έναντι ποιου προϋπολογισμού;
Αν δεν έχει γίνει ακόμη ένταξη του, παρακαλούμε να αιτιολογήσετε την κωλυσιεργία ή αν έχει αποφασιστεί εξαίρεση του, να αναλυθεί επακριβώς το σκεπτικό.
4. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων <<ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ 2022 >>γιατί εξαιρέθηκε η παραλιακή ζώνη Κρυονερίου;
5. Για την Τουριστική περίοδο 2023 σκοπεύετε να εντάξετε δράσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων στην παραλιακή ζώνη Κρυονερίου – Ιμέρου;

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΑΠΑΤΖΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ