Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό οργάνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, παρουσία και των αρμοδίων Υπηρεσιακών φορέων του Υπουργείου καθώς και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν συνοδευόμενο από το γεωπόνο κ. Ιωάννη Μπανιώτη.

Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, αφού παρουσίασε το σημαντικό ρόλο του φορέα των καπνοπαραγωγών που εκπροσωπεί πάνω από 5500 καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και του Έβρου, αναφέρθηκε στις ζημίες που έχει υποστεί ο κλάδος των καπνοπαραγωγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 βλέποντας το εισόδημα του να συρρικνώνεται, παρά την εξαιρετική ποιότητα του καπνού Ανατολικού Τύπου Μπασμά που αποτελεί και μονοκαλλιέργεια κυρίως των μουσουλμάνων της περιοχής της Θράκης.

Επίσης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τη μεγάλη σημασία στήριξης του καπνού – Μπασμά υπογραμμίζοντας ότι τα 9 στρέμματα ανά εκμετάλλευση κατά μέσο όρο στη Θράκη, δεν αρκούν με τα σημερινά δεδομένα για την επιβίωση των καλλιεργητών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα.

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας, να στηρίξουμε τη μειονότητα να μείνει στη Θράκη και να μη ξενιτεύεται στη Βόρεια Ευρώπη και να αναπτύξουμε τον τόπο μας, τότε πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά ως Κυβέρνηση τους καπνοπαραγωγούς που καλλιέργησαν αυτή τη δύσκολη χρονιά…» τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζητώντας από τον Υπουργό να ενημερώσει συνολικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο θα είχε στη συνέχεια σχετική σύσκεψη. Παράλληλα ενημέρωσε τον Σπήλιο Λιβανό και για άλλα αγροτικά θέματα του Νομού Ροδόπης ζητώντας του να επισκεφθεί σύντομα την Κομοτηνή για να δρομολογήσουμε σχετικά έργα και ανάλογες πολιτικές.

Ο Πρόεδρος Εσάτ Χουσεΐν ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και τον Βουλευτή για τη συνεργασία και παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών με πλήρη μελέτη για την αντιμετώπιση τους. Ζήτησε κατά το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση για τις επιπτώσεις του Covid-19 και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών για τη στήριξη του κλάδου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρινόμενος θετικά, προδιέγραψε την πρόταση που θα καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη του Καπνού – Μπασμά και επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο θέμα μόλις θα έχει κάποια ξεκάθαρα δεδομένα με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες της Κυβέρνησης.

Τόνισε ότι η στοιχειοθετημένη συζήτηση που έκανε με τους εκπροσώπους της Ροδόπης, τον βοηθά να διεκδικήσει την καλύτερη λύση για τους καπνοπαραγωγούς και δεσμεύτηκε να επανέλθει σύντομα με αποτελέσματα.