Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Σόφια Βουλγαρίας η 4η διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου URBACT S.M.ALL, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής ως εταίρος.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, κατά την πρώτη μέρα εργασιών, εξετάστηκαν διοικητικά ζητήματα του έργου, παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα και οι προθεσμίες παράδοσης υλικού από τον επικεφαλής εταίρο, τον Δήμο της Φερράρα Ιταλίας, ενώ ακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια (master class) και εργαστήρια (work shops) από ειδικούς στον τομέα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Κατόπιν, έγινε επίσκεψη σε σημεία ενδιαφέροντος για το έργο, στο κέντρο της πόλης Σόφια, με την καθοδήγηση και ξενάγηση των τοπικών αρχών του Δήμου.
Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης έγιναν εκτενείς παρουσιάσεις σχετικά με την πορεία των εργασιών κάθε εταίρου του έργου ξεχωριστά, ακολούθησε ανατροφοδότηση και συζητήσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης (Integrated Action Plans) σε κάθε συμμετέχοντα Δήμο, ενώ προγραμματίστηκαν και οι επόμενες ενέργειες που απαιτούνται έως την επόμενη συνάντηση του εταιρικού σχήματος του έργου (5η Διακρατική Συνάντηση) που θα πραγματοποιηθεί στο Druskininkai Λιθουανίας, όπου στόχος είναι να έχει ήδη αρχίσει η επίσημη συγγραφή των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης (IAP).
Τα στελέχη του Δήμου Κομοτηνής και της τοπικής ομάδας δράσης (ULG), με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Γεώργιο Λαζαρίδη, που συμμετείχαν στη συνάντηση, παρουσίασαν στους εταίρους την πορεία των εργασιών της τοπικής ομάδας δράσης του Δήμου (ULG) και την εξέλιξη της κατάστρωσης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, όσον αφορά την αστική κινητικότητα και την προσβασιμότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι κύριοι στόχοι του έργου SMALL (Sharing Urban Solutions to Sustainable Mobility for ALL), είναι η δημιουργία ενός «διακρατικού δικτύου ανταλλαγών και μάθησης για τη βελτίωση της ικανότητας», η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυνατών σημείων κάθε εταίρου και την αξιοποίηση και διάδοση της «γνώσης και των πρακτικών» του εταιρικού σχήματος σχετικά με το θέμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (SUM). Όλα τα παραπάνω αποτελούν και τους 3 βασικούς άξονες του προγράμματος URBACT IV, που εξασφαλίζονται μέσω των αρχών της προσβασιμότητας, της ισότητας και των δίκαιων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες και μειονεκτούσες ομάδες. Το εταιρικό σχήμα αποτελούν ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ο Δήμος Στρασβούργο Γαλλίας, η ένωση δήμων QUADRILATERO URBANO Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος DURSKININ και Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος SKOFJA LOKA Σλοβενίας.