ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε το  «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γκαράνη σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου έπειτα από αίτημα της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, και την άμεση ανταπόκριση του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του κ. Δημητριάδη προσωπικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου και καταγράψαμε εικόνες ντροπής και επικίνδυνες σχολικές υποδομές για τους μαθητές. Χαρακτηριστικές οι εικόνες σοβάδων που πέφτουν, μούχλας, σκουριασμένα παράθυρα, πόρτες που δεν ανοίγουν και μεταλλικά στέγαστρα έτοιμα να καταρρεύσουν.

Αναδείξαμε το θέμα και προκαλέσαμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Διαπιστώσαμε ότι τα προηγούμενα  χρόνια η διευθύντρια του σχολείου έστειλε αρκετά υπομνήματα στο Δήμο Κομοτηνής για την κατάσταση και ζητούσε άμεση παρέμβαση. Ενώ ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή γνώριζαν, προσπαθούσαν να δικαιολογηθούν και να παρουσιάσουν μία άλλη κατάσταση.

Τα προβλήματα όμως παρέμεναν, γεγονός που ανάγκασε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη Διεύθυνση του σχολείου, να απευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού , η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και  ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των κτιριακών υποδομών.

Και ενώ όλοι θα περιμέναμε από τον Δήμαρχο να ευχαριστήσει, (όπως πολλοί άλλοι Δήμαρχοι έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις) και να διεκδικήσει τη συμβολή και για άλλα σχολεία του Δήμου,  απέστειλε επιστολή  στην Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα  αλαζονείας και πολιτικής εμπάθειας.

Οφείλουμε,  να γίνει σαφές ότι

  • Τα κονδύλια που εξασφαλιστήκαν για το σχολείο του Κοσμίου δεν αφορούσαν δαπάνες εξωραϊσμού όπως ψευδώς αναφέρεται στο δελτίο τύπου, αλλά συντήρησης και αποκατάστασης υποδομών επικίνδυνων για τους μαθητές, που επί χρόνια ζητούσε η διεύθυνση και οι γονείς του σχολείου και ο Δήμαρχος τους αγνοούσε επιδεικτικά θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των μαθητών.
  • Αφού ο Δήμος είναι μοναδικός υπεύθυνος για τις τεχνικές παρεμβάσεις στα σχολεία και έχει την απόλυτη ευθύνη, όπως παραδέχεται στο δελτίο τύπου ο Δήμαρχος,  τότε η δημοτική αρχή έχει και την απόλυτη πολιτική και όποια άλλη ευθύνη, για τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στα σχολεία.
  • Έχει την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης  για το «πολυδιαφημιζόμενο» εκατομμύριο που ξοδεύει  ετησίως  για τη συντήρηση των σχολείων χωρίς αντίκρισμα.
  • Έχει την απόλυτη ευθύνη για την έλλειψη σχολικής στέγης, για τη χρήση των  προκάτ αλλά και  την μηδενική απορρόφηση κονδυλίων για νέα σχολική στέγη.

Είναι σημαντικό να εξηγήσει  ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι  της παράταξης του,  για ποιο λόγο  αγνοούσαν επιδεικτικά την διεύθυνση και τους γονείς του σχολείου που ζητούσαν άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των παιδιών τους .

Είναι ντροπή και «πολιτική θρασυδειλία» για τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του να προσπαθούν να «χρωματίσουν πολιτικά» την αγωνία γονέων για τα παιδιά τους, και αντί να ζητήσουν συγνώμη για την κατάσταση , να επιτίθενται στους γονείς.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της παράταξης μας για την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων σχολικών υποδομών και την ανέγερση νέων, όπως έχουμε αναδείξει από το Σεπτέμβριο του 2020.

Ως παράταξη αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και προσωπικά τον κ. Δημητριάδη Γρηγόρη για την άμεση και καταλυτική παρέμβαση τους σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής. Είναι σημαντικό η κεντρική διοίκηση να ανταποκρίνεται και να δίνει λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, με στόχο την επίλυση καίριων ζητημάτων για την περιοχή μας.