Δήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων & Φεμινιστικής Πολιτικής

του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΑΜΘ

Η πέμπτη κατά σειρά γυναικοκτονία στην Ελλάδα του 2021 αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις “έγκλημα πάθους”. Κρύβεται πίσω από τις απόπειρες να σπιλωθούν τα θύματα, όπως συμβαίνει και τώρα στην περίπτωση της Καρολάϊν. Τώρα που ο φερόμενος ως δράστης δεν είναι μελαμψός, δεν μιλά σπαστά ελληνικά, δεν είναι ξένος, χάθηκαν οι φωνές που ζητούσαν με ιταμό τρόπο την επαναφορά της ποινής του θανάτου.

Σήμερα επιχειρείται η διαπόμπευση του θύματος, πρώτα απ’ όλα με την δημοσίευση του προσωπικού ημερολογίου της, κατά παράβαση κάθε αρχής δεοντολογίας. Κανείς από τα συστημικά μέσα και τους ειδικούς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης, σύζυγος του θύματος συνετέλεσε και το αδίκημα της παιδεραστίας, κανείς δεν αναφέρεται στην φυλακή που ζούσε το θύμα, μια φυλακή που όταν θέλησε να δραπετεύσει, το πλήρωσε με την ζωή της. Και τώρα ο νόμος έκτρωμα για την συνεπιμέλεια θα επιβραβεύσει άραγε τον δράστη;

Ναι, σήμερα στην Ελλάδα του 2021 πέντε γυναίκες βρήκαν τον θάνατο από το χέρι του συντρόφου, συζύγου, εραστή. Πέντε θύματα μιας πατριαρχικής αντίληψης που θεωρεί την γυναίκα κτήμα του άντρα δεσπότη.
Ναι, σήμερα συνδικαλιστής της Αστυνομίας δίνει συμβουλές πως να πέσουν στα μαλακά οι γυναικοκτόνοι.
Ναι, ακόμη και σήμερα βουλευτές της Ν.Δ. δηλώνουν ότι οι γυναικοκτόνοι μπορεί να είναι καλοί πατεράδες.

Ναι, σήμερα που προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. και της κυβέρνησης θα συμμετείχαν σε συνέδριο για το δημογραφικό, ένα συνέδριο που ήδη από την προαγγελία του όριζε την γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής παιδιών.
Πέντε θύματα γυναίκες που στερήθηκαν την ζωή τους γιατί απλώς για τους συντρόφους τους ήταν κτήματα που δεν είχαν δικαιώματα. Αυτός ο ακήρυκτος πόλεμος σε βάρος των γυναικών είναι το σημάδι του φασισμού που μας απειλεί.
Λευκός, όμορφος, πετυχημένος, ο φερόμενος δράστης και Έλληνας.
Πως χάλασε την “βολική αφήγηση” αλήθεια…