Στις 8-2-2024 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Σύμφωνα το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 16, παρ. 4, 5 και 8 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες:
« … 4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους. 5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά άπό αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ’ αυτούς.
8. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.»
Με τις διατάξεις αυτές του Συντάγματος, θεσπίζεται, ως πρόκριμα της δημοκρατίας στην παιδεία και την εκπαίδευση, η εγγύηση της δωρεάν παροχής τους σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αδιακρίτως, από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα. Με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και είναι αντίθετος με την ψήφισή του.
Θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει και οι πολίτες της χώρας μας δικαιούνται να απολαμβάνουν ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία τους, κονδύλια, σχετικά με την έρευνα, τις υλικοτεχνικές υποδομές και το διδακτικό προσωπικό, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των σπουδών, καθώς επίσης να φροντίσει για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών (σίτιση, φοιτητικές εστίες) και να ενισχυθούν οι συνθήκες που θα ανακουφίσουν τις οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν μακριά από την οικογενειακή εστία.
Ως απόφοιτοι ενός ακριτικού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχουμε ζήσει τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αυτό θα βλάψουν περισσότερο, παρά θα λύσουν τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν στο Πανεπιστήμιό μας.
Η πρόβλεψη ότι ενισχύεται το Δ.Π.Θ. είναι προσχηματική. Καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται για την ενίσχυση και αναβάθμιση των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με επιπλέον διδακτικό προσωπικό ή κονδύλια για ερευνητικό έργο, βιβλιοθήκες, φοιτητικές εστίες ενίσχυση απόρων φοιτητών, αλλά πρόκειται για μια διοικητική μεταφορά και ενσωμάτωση των Τμημάτων πρώην Τ.Ε.Ι. που αναβαθμίστηκαν σε Α.Ε.Ι. και όχι ίδρυση νέων Σχολών.
Η εγκατάσταση ιδιωτικών ιδρυμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα θα εχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αφού ενδεχομένως μεγάλο μέρος φοιτητών και διδακτικού προσωπικού θα προτιμήσει να εγκατασταθεί σ’ αυτά με δυσάρεστα αποτελέσματα για την ιδια την επιβίωσή του ΔΠΘ ως ανώτατου ιδρύματος, ισότιμου με τα άλλα, αλλά και στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.
Δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούμε αντισυνταγματικό, και απαιτούμε τη στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και κυρίως του ακριτικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κάθε τρόπο.
Επίσης δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στο διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου και την Ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπερασπιζόμενοι το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Καταδικάζουμε την εισβολή των ΜΑΤ την 5/2/2024 στη Νομική Σχολή Θράκης, την βία και την καταστολή κατά των φοιτητών που αντιστέκονται και στηρίζουμε τον αγώνα τους.
Το Δ.Σ.
του Συλλόγου ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Δ.Π.Θ.
ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ