ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ενα χρόνο κράτησε χαμηλούς τους τόνους ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, και φαίνεται ότι αυτή η συμπεριφορά έλαβε τέλος με τη συμπλήρωση του παραπάνω χρονικού διαστήματος. Ο Αντώνης Γραβάνης πήρε θέση στο θέμα που έλαβε πανελλήνια διάσταση με του 50 μαθητές που βρίσκονταν σε αίθουσα σχολικής μονάδας, και με τον Δήμο Κομοτηνής να απαντά στην κριτική που του ασκήθηκε.

“Όταν το παλιό γίνεται νέο και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επιχειρώντας εντέχνως να αποκρύψει τις ευθύνες του”,  είναι οι τίτλος του δελτίου που εξέδωσε ο Δήμος Κομοτηνής για να απαντήσει στα λεγόμενα του Α.Γραβάνη με ένα μακροσκελές κείμενο.

===================

Η ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ», με επικεφαλής τον Αντώνη Γραβάνη, επιχειρείται να επιρριφθούν οι ευθύνες για τα προβλήματα σχολικής στέγης στον τόπο μας στη Δημοτική Αρχή κι όχι στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

  Σύμφωνα με τη γνώριμη, πλέον, παρελκυστική και συκοφαντική του τακτική ο κύριος Γραβάνης αποκρύπτει μια σειρά από αλήθειες και γεγονότα, προκειμένου να μας κατηγορήσει για «ανικανότητα και αδιαφορία».

Έτσι, δε διστάζει να μετακυλήσει αυθαίρετα και αλόγιστα στη Δημοτική Αρχή την αρμοδιότητα και την ευθύνη κατασκευής και τοποθέτησης των 11 προκάτ αιθουσών, καθώς και την ευθύνη παράδοσής τους! Να του επισημάνουμε, λοιπόν, αυτό που ήδη γνωρίζει, αλλά το αποκρύπτει, γιατί δε τον εξυπηρετεί πολιτικά. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για τη διευθέτηση του θέματος!

Έτσι, ενώ από την αρχή της ανάληψης της θητείας μας πιέζαμε μέσω έγγραφων οχλήσεων της Τεχνικής μας υπηρεσίας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να μεριμνήσει άμεσα για την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος της σχολικής στέγης στον Δήμο Κομοτηνής, το Υπουργείο προχώρησε στον διαγωνισμό για τα προκάτ στις 16 Μαρτίου 2020. Ο εργολάβος αναδείχτηκε και υπέγραψε στα τέλη του Ιούλη, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες κατασκευής να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτέμβρη, καθώς ο μήνας Αύγουστος είναι ένας μήνας «νεκρός» για την αγορά κι αυτό το γνώριζε άριστα το Υπουργείο. Η προθεσμία παράδοσης είναι 90 ημέρες, άρα οι 11 προκάτ αίθουσες θα παραληφθούν ως τις αρχές του Νοέμβρη.

Σε σχέση τώρα με την ερώτησή του, που αναφέρεται στην αξιοποίηση του οικοπέδου στην αυλή του 8ου Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου να χτιστεί το νέο 11ο Νηπιαγωγείο, να επισημάνουμε τα εξής:

Στην εν λόγω αυλή υπήρχαν εδώ και δεκαετίες αυθαίρετες κατασκευές, που δεν επέτρεπαν την ανέγερση νέου κτηρίου. Από την αρχή της θητείας μας δρομολογήσαμε τάχιστα τις διαδικασίες και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την πολεοδομική τακτοποίηση των αυθαιρεσιών και μπορούμε, πλέον, να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέου διδακτηρίου.

Αναρωτιέται, τέλος, ο κύριος Γραβάνης «γιατί δε φρόντισαν τόσα χρόνια να αγοράσουν επιπλέον οικόπεδα, με το πολυδιαφημιζόμενο πλεόνασμα και να ωριμάσουν μελέτες για την ανέγερση σχολείων;» Να του απαντήσουμε, λοιπόν και σ’ αυτό το ερώτημα!

Κατ’ αρχάς, να του υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε μεριμνήσει για τις επαρκείς και άριστες κτηριακές του υποδομές στους βρεφονηπιακούς του σταθμούς. Στο κομμάτι, δηλαδή, της εκπαίδευσης που ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία του και που μπορούσε να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που ανέκυπταν. Τα προβλήματα με τη σχολική στέγη προέκυψαν από τη στιγμή που καθιερώθηκε αιφνιδιαστικά από το Υπουργείο Παιδείας η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, χωρίς προηγουμένως να διασφαλιστεί η επάρκεια διδακτηρίων.

Και ως προς «το πολυδιαφημιζόμενο πλεόνασμα» μας αναγκάζει να του ξαναθυμίσουμε πώς αυτό δημιουργήθηκε! Κατ’ αρχάς, λησμονεί εντέχνως ότι ο ίδιος του υπήρξε μέλος μιας Διοίκησης του Δήμου,είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιχειρήσεων, είτε ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, που υπερχρέωσε τον Δήμο Κομοτηνής με χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Να του επαναφέρουμε στην επιφάνεια της μνήμης του ότι το 2010, στο τέλος της θητείας του, ο Δήμος Κομοτηνής εμφάνισε ζημίες σχεδόν 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 3 εκατομμύρια από το 2009, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονταν στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ!Συνολικά παραλάβαμε υποχρεώσεις και ζημίες 16,5 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα για την αποπληρωμή όλων αυτών 830.000 ευρώ!

Και μετά από όλ’ αυτά, αναρωτιέται ο κύριος Γραβάνης τι ενέργειες κάναμε για την εξεύρεση και την αγορά οικοπέδων κατάλληλων για τη σχολική στέγη ως σημερινή διοίκηση, αλλά και ως μέλη των προηγούμενων διοικήσεων. Είναι προφανής η απάντηση: για πολλά χρόνια παλεύαμε εναγώνια να ξεπληρώσουμε τα δυσθεώρητα χρέη που μας άφησαν! Και παράλληλα,φροντίζαμε να διασφαλίσουμε άριστες εκπαιδευτικές συνθήκες στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς.

Καθώς, επίσης και να συνδράμουμε γενναία -από το περίφημο πλεόνασμα- στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας, τόσο της Α΄Βάθμιας, όσο και της Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης. 231.000 ευρώ μας δίνει το κράτος για τη συντήρηση των σχολικών μας κτηρίων, έργο 1.000.000 ευρώ δημοπρατούμε εμείς! Και ως προς την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων μας ο Δήμος Κομοτηνής βάζει από δικούς του πόρους 380.000 ευρώ!

Εκείνο που δε μας λέει, βέβαια, ο κύριος Γραβάνης στην ανακοίνωσή του είναι το τι έπραξε η Διοίκηση Κοτσάκη, επιφανές στέλεχος της οποίας υπήρξε ο ίδιος, για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης στον τόπο μας. Ούτε καν την υποχρεωτική μεταγραφή των σχολικών κτηρίων στον Δήμο Κομοτηνής, που ήταν υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το 2009, έκαναν! Κι αυτό εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε από τις διοικήσεις Πετρίδη, μέλη των οποίων διατελέσαμε κι εμείς!

Η αντιπολιτευτική κριτική για να είναι γόνιμη κι εποικοδομητική πρέπει να στηρίζεται στην παραδοχή των πραγματικών γεγονότων και να μην αποκρύπτει αλήθειες, που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Άλλωστε, οι πολίτες έχουν μνήμη και αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο!