Την Πέμπτη 28 Μάιου διοργανώθηκε από τη Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ κ. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, τηλεδιάσκεψη με καλεσμένο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τη συμμετοχή του Γραμματέα Οργανωτικού ΝΔ κ. Στυλιανού Κονταδάκη, Πρόεδρων και Υπευθύνων Αγροτικών Θεμάτων Δ.Ε.Ε.Π.

Τη Ροδόπη εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης και οι υπεύθυνοι Αγροτικών Θεμάτων κ.κ. Νικόλαος Κολάτσος και Ιωάννης Αμαξόπουλος.

Πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση τόσο για θέματα γενικότερης λειτουργίας ΕΛΓΑ, όσο και για τρέχοντα ζητήματα, όπως:

1. Η επίσπευση της καταβολής του υπολειπόμενου 35% των αποζημιώσεων σε καλλιέργειες, ιδίως βαμβακιού, που αφορούν την καλλιεργητική περίοδο του 2019.
2. Η δρομολόγηση άμεσης και ταχείας διαδικασίας αποζημίωσης σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημίες από κακοκαιρίες την Άνοιξη του 2020 (κεράσια, ακτινίδια, σπαράγγια κ.α.).
3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων πληρωμής κι απόδοσης των ενισχύσεων σε όσους εντάχθηκαν στο Μέτρο 5.1 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών και η ανάγκη άμεσης έκδοσης πρόσκλησης του μέτρου 5.1. του ΠΑΑ για το 2020.
4. Η δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με οφειλόμενες αποζημιώσεις, για εκείνους τους αγρότες που είναι σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν φέτος.

Ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σε όλη την επικράτεια οι ζημίες στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα αφενός μεν να δυσχεραίνεται το έργο του ΕΛΓΑ, αφετέρου δε να δημιουργούνται προσωρινά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας.
Στόχος της διοίκησης του ΕΛΓΑ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να γίνεται μια δίκαιη κατανομή των διαθεσίμων πόρων, ώστε να μπορεί να καλυφθεί με οριζόντιο τρόπο, σε όλη την επικράτεια, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες και να μην αδικηθεί καμιά από τις ζημιωθείσες περιοχές.
Δεσμεύτηκε για διατήρηση των ασφαλίστρων στα ίδια επίπεδα ενώ τόνισε ότι στις βασικές επιδιώξεις της νέας διοίκησης είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ σε όλα τα στάδια από τη δήλωση ζημιών μέχρι την εκτίμηση στο χωράφι, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται με ταχύτητα το έργο των εκτιμητών προς όφελος των αγροτών.