Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Institute), το οποίο εκδίδει και το ομώνυμο περιοδικό Foreign Affairs.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν ο εκδότης του περιοδικού, Λουκάς Κατσώνης, καθώς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος Β’.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν: «Οι Χριστιανοί της Συρίας, Εξελίξεις και Προοπτικές», με κεντρικό ομιλητή τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ισίδωρο Κάτσο.

Στα πάνελ των συζητήσεων συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ελλάδα, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Πρέσβεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, καθώς και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Συρίας στην Ελλάδα.

Παρεμβάσεις έκαναν οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών: Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιωάννης Αμανατίδης. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσίασε ο Θεόδωρος Θεοδώρου.

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέλυσε την σημασία της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η οποία διαθέτει την σοφία δύο χιλιετιών σε αντίθεση με την κρατική διπλωματία των τελευταίων διακοσίων ετών. Εξήγησε ότι ενώ η κρατική διπλωματία ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών – σχέσεις συμφερόντων που είτε συνασπίζονται είτε συγκρούονται – η εκκλησιαστική διπλωματία ρυθμίζει σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, βασισμένες σε συναισθήματα και αξίες. Ως εκ τούτου, είναι πιο δύσκολη, αλλά και πιο ισχυρή και αποτελεσματική.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των Χριστιανών της Συρίας και τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και η Ελληνική Πολιτεία.