Παραμονή της εορτής σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνος και η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου συνοδεία ιερέων και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου με παραδοσιακές φορεσιές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η περιφορά της εικόνας θα γίνει στις 5 το απόγευμα και θα ακολουθήσει εσπερινός στις 6. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και το μεσημέρι θα μοιραστεί το κουρμπάνι.
Με σεβασμό στα πατροπαράδοτα έθιμα τα μέλη του συλλόγου γυναικών ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για το παραδοσιακό κουρμπάνι που αναβιώνουν προς τιμή του Αγίου για εξασφάλιση της υγείας, προστασία της παραγωγής και αποτροπή του κακού.
Η εικόνα του Αγίου Αθανασίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους του οικισμού καθώς την έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους από το Μούζαλι της Ανατολικής Θράκης.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στην αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, οι πρόσφυγες μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους πήραν μαζί τους την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, τους χειροποίητους χρυσοκέντητους επιτάφιους, το ανάγλυφο ασημένιο κάλυμμα του Ευαγγελίου και με αυτά τα ιερά σκεύη, διακόσμησαν την καινούργια εκκλησία στη νέα τους πατρίδα.
Άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, με διαφορετική νοοτροπία, με διαφορές στα ήθη και τα έθιμα με οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις, ρίζωσαν και πρόκοψαν στον ίδιο τόπο κάτω από τη σκέπη του Αγίου προστάτη του χωριού τους. Βορειοθρακιώτες, Καβακλιώτοι όπως ονομάζονταν, Ανατολικοθρακιώτες οι ονομαζόμενοι Θρακιώτοι, και οι Πόντιοι, Λαζοί.
Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1930, ενώ μέχρι τότε οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στην Μεσσούνη στο ναό της Αγίας Τριάδας.
(κείμενο Σταυρούλα Μάρκου)