
Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διαθέτει το πρόγραμμα : Το βίωμα της ασθένειας και η επιστήμη της θεραπείας με συνολική διάρκεια Συνολική διάρκεια: 500 ώρες, 25 εβδομάδες και μέθοδο υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης: Eξ αποστάσεως (περιλαμβάνεται ένα υβριδικό σεμινάριο), στο Θεματικό Πεδίο:Ανθρωπιστικών Επιστημών
Το Πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί να παρουσιάσει και να μελετήσει τον διάλογο μεταξύ ανθρωπιστικών επιστημών και ιατρικής. Αντλώντας από ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων και μεθοδολογιών επιχειρεί να προσφέρει μια σφαιρική αντίληψη της υγείας και του βιώματος της ασθένειας – ιδιαίτερα της χρόνιας και ανίατης νόσου–, των βιοηθικών διλημμάτων και των ορίων της τεχνολογικής-επιστημονικής ιατρικής γνώσης και πρακτικής. Απώτερος στόχος είναι η προαγωγή του κριτικού στοχασμού γύρω από τις θεμελιώδεις αξίες της ιατρικής και της φροντίδας υγείας.
Μια πρωτοτυπία του Προγράμματος είναι η έμφαση σε ελληνικές πηγές κατά τη διαπραγμάτευση των επιμέρους θεματικών ενοτήτων (π.χ. λογοτεχνία, ιστορία ιατρικής και της υγείας, κινηματογράφος- μουσική, κ.ο.κ) καθώς και στον ορθόδοξο χριστιανισμό στην οικεία ενότητα. Επιπλέον, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών ενοτήτων που αφορούν την επικοινωνία ανθρωπιστικών σπουδών, τέχνης και ιατρικής, όπως η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες, η ιστορία της ιατρικής, η φιλοσοφία της ιατρικής, η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία της υγείας.
Η ολοκλήρωση του Προγράμματος θα δώσει την ευκαιρία στους/στις εκπαιδευόμενους/ες να μελετήσουν περαιτέρω ειδικότερα θέματα, προάγοντας τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει κατά την παρακολούθησή του. Παράλληλα θα μπορούν να αναπτύξουν κριτικό πνεύμα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο της υγείας και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τη συμβολή των ανθρωπιστικών επιστημών προς μια σφαιρική αντίληψη της ιατρικής, της υγείας και της ασθένειας.
To πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους/ες ιατρικών σχολών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, καθώς και σε απόφοιτους/ες πανεπιστημίων διαφόρων γνωστικών πεδίων, με ενδιαφέρον για τη σχέση ανθρωπιστικών σπουδών και ιατρικής/επιστημών υγείας, σε επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και σε μέλη της δημόσιας σφαίρας με σχετικό ενδιαφέρον.