Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Αγγελίδης συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων – Βιομηχανικών περιοχών με τίτλο: «Το σήμερα και το αύριο των επιχειρηματικών πάρκων», που έλαβε χώρα στις 19 & 20 Απριλίου στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης στην προγραμματισμένη τοποθέτησή του με θέμα τις προκλήσεις και ευκαιρίες των επιχειρηματικών πάρκων, ανέδειξε σειρά κρίσιμων προβλημάτων που θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία τους, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:
- Απόβλητα: Ο νέος κανονισμός προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματίες λόγω της υπερβολικής εξουσίας που δίνεται στη Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. σχετικά με τα όρια και τη διαχείριση των αποβλήτων.
- Υδροδότηση: Η αποκλειστικότητα της υδροδότησης από την Ε.Τ.Β.Α. ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. επηρεάζει την τιμολόγηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
- Μεταβίβαση – Εκμίσθωση: Οι υψηλές απαιτήσεις για άδεια μεταβίβασης ή εκμίσθωσης οικοπέδων προκαλούν προβληματισμό.
- Τέλη Διέλευσης: Οι επιπλέον επιβαρύνσεις από τα τέλη διέλευσης προκαλούν ανησυχία στις επιχειρήσεις.
- Αναποτελεσματική εκπροσώπηση: Έλλειψη οργάνου εκπροσώπησης των επιχειρήσεων στον νέο κανονισμό.
Αναφέροντας πρώτα τα προβλήματα, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε τις ανησυχίες που προκαλεί ο νέος κανονισμός που ισχύει, όπως η υπερβολική εξουσία που δίνεται στους Φορείς Οργάνωσης και Εκμετάλλευσης των Επιχειρηματικών Πάρκων.
Προτάσεις Λύσεων: Μετά την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, ο κ. Αγγελίδης προέβη σε προτάσεις καινοτόμων λύσεων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική καινοτομία στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις προτάσεις του περιλαμβάνονται:
Α) Η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου.
Β) Η συμμετοχή του συντονιστικού οργάνου με μέλη που θα εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις (Επιμελητήριο).
Γ) Η δημιουργία OneStopService – κατάργηση σημερινών τρόπων αδειοδότησης και έγκρισης από την αποκεντρωμένη διοίκηση και κρατικούς φορείς.
Δ) Η δημιουργία ενός φορέα διοίκησης με φιλοσοφία την υποστήριξη και όχι τη δίωξη του επιχειρηματία.
Ε) Η στήριξη της πολιτείας με κίνητρα, ειδικά για την παραμεθόρια και πληγείσα Θράκη.
Στ) Η εκπόνηση μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους εντός της ΒΙ.ΠΕ. και δημιουργία υποδομών για την εξάλειψη των πτώσεων τάσης (υποσταθμοί).
Ζ) Στρατηγικές μείωσης του μη μισθολογικού και μεταφορικού κόστους (υποδομές).
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πρόεδρος ανέφερε:
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης αφουγκραζόμενο τη βαθιά ανησυχία των επιχειρήσεων – μελών του, καθώς και των συνδικαλιστικών οργάνων τους, εκφράζει τον προβληματισμό του για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Εμείς στη Ροδόπη βιώσαμε, όσο κανείς άλλος, τη δημιουργία και την καταστροφή μιας ΒΙ.ΠΕ. και τη συνακόλουθη αποβιομηχάνιση του νομού.».