Μια σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οργάνωσε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με θέμα : ΄΄ Το πρώτο βήμα είναι το μισό ταξίδι ΄΄

. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έστειλε το δικό του μήνυμα: Το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που υφίστανται βία, είναι πως υπάρχει βοήθεια, η βοήθεια είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι κάποιοι επαγγελματικά, κάποιοι εθελοντικά, είναι ταγμένες και ταγμένοι στο να υποστηρίξουν γυναίκες που σήμερα είναι θύματα οικογενειακής βίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, «ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν γνωρίζουν -όχι τόσο τα δικαιώματά τους, αλλά τη διαδικασία με την οποία μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν τον εφιάλτη.. Ξεκινάει, όμως, συνήθως με ένα τηλεφώνημα. Και θέλει πολύ θάρρος να κάνεις αυτό το πρώτο βήμα. Αλλά όπως λέμε συχνά, το πρώτο βήμα είναι το μισό ταξίδι. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη.»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, τον ρόλο των τρίτων προσώπων και τη σημαντική, όπως τόνισε, ευθύνη της καταγγελίας. «Μην αποποιούμαστε την ευθύνη και μην θεωρούμε ότι το να βαρέσει κανείς το καμπανάκι, το να ζητήσει βοήθεια είναι η ευθύνη που αφορά μόνο τη γυναίκα. Αφορά και τρίτους. Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος.» Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στη Νίκη, θύμα ενδοοικογενειακής βίας που τόλμησε να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας και τώρα φιλοξενείται σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών μαζί με τα παιδιά της αισιοδοξώντας για μια καλύτερη ζωή. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει κανένα από τα ήδη λειτουργούντα κέντρα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, αλλά θα δημιουργηθούν και άλλες παρόμοιες δομές όπου είναι απαραίτητο. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πρόληψης, η σχέση με τις δομές πρόνοιας και την οικογενειακή συμβουλευτική, το νομικό πλαίσιο, η ασφάλεια της γυναίκας και των παιδιών.

Στη διαδικτυακή συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη, συμμετείχαν η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Αρτινοπούλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, η Ψυχολόγος, Στέλεχος Γραμμής SOS 15900, Εύη Λεζγή, η Αστυνόμος Β, Προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ΕΛ. ΑΣ., Γεωργία Πασσά, η Πολιτική Επιστήμονας, μέλος της Τριμελούς Ομάδας Επιστημονικού Συντονισμού του Δικτύου Δομών, Ειρήνη Κυριάκη, η Νομικός, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αθήνας, Ειρήνη Σιώζου, ο Κοινωνιολόγος, στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Δημήτριος Στεφανίδης, η Ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα και η Νίκη, θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και συμμετείχε η Ελένη Χατζή, υπεύθυνη Οικογενειακής πολιτικής και Ισότητας των φύλων ΔΕΕΠ Ροδόπης.