Η τελευταία εκδήλωση στα πλαίσια των 100 χρόνων από την εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία , στην Ξυλαγανή περιείχε την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών με βάση το αλεύρι, υλικό που χρησιμοποιούσαν καθημερινά για το γεύμα τους, παρασκευάζοντας μια γρήγορη , εύκολη και γευστική λειχουδιά.
Τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής έφτιαξαν λουκουμάδες, τηγανίτες και πιτάκια βάζοντας μέλι, τυρί, σουσάμι, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Παπαδοπούλου δίνει πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής των προιόντων που αποτελούσαν το καθημερινό πρωινό της εποχής , αλλά και του σήμερα.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν δέκα νέοι φοιτητές από την Αμερική, Ελληνικής καταγωγής από το πρόγραμμα return to your roots , σε συνεργασία του ΔΠΘ με την Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, το πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Υπουργείο Πολιτισμού, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να παρασκευάσουν μόνοι τους τα υλικά, ανοίγοντας φύλλο με τη βέργα το οποίο γέμισαν με ντόπιο τυρί, που στη συνέχεια έψησαν και γεύτηκαν.