Την  21η Απριλίου η ισχυρότατη χαλαζόπτωση ως προς την ένταση αλλά και την έκταση, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων με κερασόδενδρα που στην Ροδόπη αγγίζουν τα 160.000 δένδρα.

Η υπηρεσία του ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους κερασοπαραγωγούς, ενώ σήμερα μαζί με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, εκπρόσωπο του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, τον δήμαρχο Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ , περιφερειακούς συμβούλους και τον προιστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή , βρέθηκαν στην Δύμη του Δήμου Ιάσμου  όπου συνομίλησαν με τους καλλιεργητές.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ευχαρίστησε τον ΕΛΓΑ για τα γρήγορα αντανακλαστικά ,ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων για την καταγραφή των ζημιών που ξεπερνά το 90%.

Από την πλευρά της η περιφέρεια θα κάνει προτάσεις στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, ενώ όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης πρόκειται να βγει πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας προτρέποντας τους καλλιεργητές να ενταχθούν σε αυτό και βοηθώντας από την πλευρά της στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εμμανουήλ Ταπατζάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους παραγωγούς στη Ροδόπη, όπως και τον προϊστάμενο Δημήτρη Πανταζή και τα στελέχη του ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκριση στην καταγραφή των ζημιών. «Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους πληγέντες παραγωγούς που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια του κερασιού», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιάσμου παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας Ριτβάν Χατζή Μεμέτ, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Γης Ριτβάν Μολλά Ισά, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη ΔΑΟΚ Ροδόπης.

ΙΜΑΜ ΤΖΑΝΕΡ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ:“Είμαστε στην διάθεση της περιοχής, βοηθώντας στον προγραμματισμό για να μπορέσουν να αποζημιωθούν γρήγορα”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΛΓΑ ΘΡΑΚΗΣ: Οι παραγωγοί από σήμερα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και λίγο αργότερα θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις, ενώ τόνισε ότι για άλλη μια φορά θα ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως υπηρεσία.