Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια και την ιδιωτικοποίηση του νερού, ανέφερε αρχικά:
«Τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια του σοκ των Τεμπών, που εσείς συνεχίζετε να την προκαλείτε, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα ως θυσία ή και ως ευκαιρία κατά τον κύριο Γεωργιάδη, τη στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά και εσείς εμπαίζετε τους εργαζόμενους με την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ήδη εξαερωθεί από τα κύματα της ακρίβειας. Εσείς αυτή την στιγμή επιλέγετε να ψηφίσετε νομοσχέδιο που θέλει, υποτίθεται, να ρυθμίσει την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων ενώ στην πραγματικότητα η στόχευσή του είναι να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου, κοινωνικού αγαθού όπως το νερό, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Λέτε διαρκώς ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις σας. Αν δεν είναι τότε γιατί την ευθύνη διαχείρισης του νερού από το δημόσιο την εκχωρείτε σε μία ρυθμιστική αρχή διευρύνοντας τις αρμοδιότητες της σημερινής ΡΑΕ;
Γιατί αποκρύπτετε σκόπιμα ότι προορισμός των Ρυθμιστικών Αρχών είναι να ρυθμίζουν προβλήματα όπου υπάρχει αγορά, όπου υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού.
Γιατί αποκρύπτετε ότι σήμερα η διαχείριση του νερού μέσω των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν αποτελεί αγορά, ούτε εμπλέκονται ανταγωνιστικοί φορείς. Εσείς τι ακριβώς θέλετε, υποτίθεται, να ρυθμίσετε μεταβιβάζοντας την ευθύνη του κράτους σε μία ρυθμιστική αρχή; Εκτός αν ο στόχος είναι το άνοιγμα του δρόμου της ιδιωτικοποίησης του νερού και τότε προφανώς προκύπτει αγορά και βέβαια η ανάγκη της ρύθμισής της από Ρυθμιστική Αρχή.
Γιατί αποκρύπτετε ότι βάσει Νόμου η Ρυθμιστική Αρχή είναι ανεξέλεγκτη, ότι οι πράξεις της είναι εκτελεστές χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο από το κράτος.
Εμάς ως ΣΥΡΙΖΑ, τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δεν μας ακούτε, ακούστε το ΣτΕ που σας είπε καθαρά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ακούστε την επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Ακούστε τουλάχιστον τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ των Δήμων που διαχειρίζονται το νερό και οι οποίοι με δεκάδες ψηφίσματα σας λένε ότι δε λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού για να υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.
Προς τι λοιπόν η ένταξη, η εποπτεία σε μία ρυθμιστική αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού που δεν υπάρχουν και δεν ταιριάζουν με το σημερινό καθεστώς των ΔΕΥΑ και των Δήμων;
Εκτός και αν ανομολόγητο επόμενο βήμα σας είναι να προχωρήσετε σε συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, να τις ωθήσετε να εκχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές ύδρευσης, τα δίκτυα, κάτω από το βάρος των χρεών που με ευθύνη σας έχουν συσσωρεύσει λόγω του ενεργειακού κόστους. Κάτω από την αδυναμία να λειτουργήσουν αποψιλωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό.
Εσείς δεν το κρύβετε, είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ παλιές και νέες υποδομές, φράγματα, υδραγωγεία κα.
Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μαζί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις εισπρακτικές εταιρείες, θα φουσκώνουν και οι λογαριασμοί της ύδρευσης. Θα φυτρώνουν σιγά σιγά και στην διαχείριση του νερού ανάλογες εισπρακτικές εταιρείες».
Ο κος Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 160 του νομοσχεδίου με τις οποίες τόνισε με έμφαση απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ακυρώνετε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Συντελείται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της Ροδόπης. Για να λέμε τα πράγματα καθαρά σε λίγα χρόνια οδηγείται σε κλείσιμο το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ, αφού η άδεια που χορηγήθηκε από την ΡΑΕ για την ίδρυση της δεύτερης μονάδας, που θα το αντικαταστήσει, παύει να υφίσταται με το άρθρο 160.
Η ΡΑΕ στις αρχές του 2021 ενέκρινε την αδειοδότηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, το τονίζω που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα. Εσείς κύριε υπουργέ απαντώντας σε ερώτησή μου για την επίσπευση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου αποκρύψατε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, όχι προφανώς εν αγνοία σας, είχε άλλους σχεδιασμούς. Προχώρησε σε επένδυση όχι στο δικό της εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, που ήταν και η πιο συμφέρουσα λύση λόγω της ύπαρξης υποδομών, αλλά επέλεξε να επενδύσει σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ιδιωτικών συμφερόντων στην Αλεξανδρούπολη.
Το αποκρύψατε τότε σκόπιμα, όπως αποκρύψατε τότε στην απάντησή σας ότι στο προσχέδιο της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, έως το 2035, που προφανώς και αυτό το γνωρίζατε, το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα τεθεί εκτός λειτουργίας, εφόσον δεν προχωρήσει η δεύτερη μονάδα νέας γενιάς.
Εσάς το ενδιαφέρον σας δεν ήταν ποτέ η ΔΕΗ, αλλά για η κατασκευή της μονάδας ιδιωτικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απέναντι ακριβώς από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ήταν τα deal του κυρίου Μητσοτάκη πριν την ενεργειακή κρίση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας.
Με το άρθρο 160 ενταφιάζετε οριστικά το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, αφού όπως προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου οι υφιστάμενες άδειες παραγωγής που χορήγησε η ΡΑΕ, για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ παύουν αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Η ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης, όπως έχει, μόνο ως έγκλημα σε βάρος της Ροδόπης μπορεί να χαρακτηριστεί. Όταν είναι γνωστό ότι η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή στηρίζει την τοπική οικονομία, την εργασία, σε μία μάλιστα ακριτική περιοχή που έχει ανάγκη από επενδυτικά σχέδια, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Αν κάτι τέτοιο γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Αφήστε τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη της Θράκης, τα επικοινωνιακά παιχνίδια με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής. Δεν έχουν καμία απολύτως αξία».
Ο βουλευτής Ροδόπης κατέληξε στην ομιλία του καλώντας τον αρμόδιο υπουργό «να τροποποιήσετε την επίμαχη διάταξη συμπληρώνοντας της ότι εξαιρούνται οι αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ μονάδες για τις οποίες υπάρχει ενεργή σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ της μονάδας που θα αντικαταστήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα είστε υπόλογοι και έκθετοι απέναντι στην κοινωνία της Ροδόπης.
Έχει ενδιαφέρον αν θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής μια τέτοια ρύθμιση που αδικεί και πλήττει καίρια τη Ροδόπη».